Sofagate: Οργή στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Ντράγκι - «Ψάξτε στην ιστορία σας για δικτάτορα, τον Μουσολίνι»
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Ρώμης – Άγκυρας μετά το δριμύ κατηγορώ του Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποκάλεσε δικτάτορα τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τον Ιταλό πρόεδρο να απολογηθεί και να ανακαλέσει.
Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις. Όπως αναφέρει το υπουργείο, «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρό μας, ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας. Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτζί δήλωσε στον πρέσβη ότι η Τουρκία αποδοκιμάζει με έντονο τρόπο τις δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού για τον πρόεδρό μας Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος αφού έλαβε τον υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία αναμένει από την Ιταλία να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση του τρόπου ταξιθεσίας στη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας, είναι «απαράδεκτες» και ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας».
Επιπλέον, ο υπουργός Καϊμακτσί πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και αρνητικές αντιπαραθέσεις εντός της Ε.Ε. και θεωρεί ότι μάταιες είναι οι προσπάθειες σαμποταρίσματος της θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.
«Ο ''διορισμένος πρωθυπουργός'' και ο Μουσολίνι»
Νωρίτερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι αλλά και του μηνύματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».
https://twitter.com/SamJamesMorgan/status/1380226917786345472?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1380226917786345472%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fhellasjournal.com%2F2021%2F04%2Fnevriki-krisi-stin-agkira-meta-to-bazoukas-ntragki-peri-diktatora-erntogan-kalesan-ton-presvi-thimithikan-ton-mousolini%2F
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην ΕΕ
Στο πλευρό του Ντράγκι βρέθηκε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι: «Είναι Απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί και οι διακρίσεις του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν», δήλωσε.
Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέρνερ είπε στην Politico ότι το ταξίδι κορυφής της Ε.Ε στην Άγκυρα έγινε “σύμβολο της αποσυναρμολόγησης” μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.
Αρκετές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν έρευνα σχετικά με το πώς έμεινε όρθια η Πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ βιάστηκε να καθήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος και απολογήθηκε για το γεγονός.
“Το σκηνικό αυτής της συνάντησης δεν φαίνεται να βασίζεται σε σειρά προτεραιότητας, αλλά σε ανδρικό-σοβινιστικό τρόπο εκπροσώπησης αυτοκράτορα”, έγραψε η ευρωβουλευτής του Βελγίου Assita Kanko.
Και η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen χαρακτήρισε ολόκληρη την επίσκεψη κακή ιδέα επειδή έδειξε το μπλοκ “ξαπλωμένο μπροστά σε έναν εχθρικό” Ερντογάν.
Σε επιστολή της η ομάδα πρωτοκόλλου της Ε.Ε επιμένει ότι δεν είχαν πρόσβαση στις προετοιμασίες των συνομιλιών. “Εάν είχαμε πρόσβαση στην αίθουσα, θα είχαμε προτείνει στους οικοδεσπότες να αντικαταστήσουν τον καναπέ με δύο πολυθρόνες “, αναφέρεται χαρακτηριστικά. στον απόηχο της επίσκεψης Μισέλ- Ντερ Λάιεν στην Άγκυρα.
Πώς σχολίασαν τα ΜΜΕ τη δήλωση Ντράγκι
Στην ιταλική Corriere Della Sera γίνεται λόγος για ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και μάλιστα σημειώνεται ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έχει να σημειωθεί τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.
Στη La Stampa αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι, οι οποίες αποτελούν ράπισμα, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αρθρογράφος, έχουν εξαγριώσει τον Ερντογάν.
Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «απεριόριστα εξωφρενικές δηλώσεις» του πρωθυπουργού της Ιταλίας και για «μια πολύ ισχυρή απάντηση από την Τουρκία».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Sabah σχολιάζει πως, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία κι ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας περιμένει τον Ιταλό πρωθυπουργό να ανακαλέσει.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Hurriyet, επισημαίνει πως μετά το σχόλιο Ντράγκι «η Τουρκία ανέλαβε δράση και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις».
Για την γερμανική εφημερίδα Bild, οι σχέσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε και της Τουρκίας δε βελτιώνονται μετά το σχόλιο του Ντράγκι για τον Σουλτάνο του Βοσπόρου.
Για την γερμανική Die Welt, η απουσία καρέκλας για την επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξόργισε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.
Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρώμης και Αγκυρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν γιατί φέρθηκε ταπεινωτικά στην Ούρσουλα φον ντερ λάιεν.
Υπό τον τίτλο: «Ο Ιταλός Ντράγκι κατηγορεί τον Ερντογάν ως «δικτάτορα» μετά το «Sofagate», ο ιστότοπος Politico επισημαίνει ότι η δήλωση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού επικρίνει την ταπεινωτική συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.