Snappi: Ποια τα πλεονεκτήματα της neobank της Πειραιώς απέναντι σε Revolut, Klarna - Πότε ξεκινάει
Με στόχο να διαθέτει 100.000 χρήστες έως το τέλος του 2025 και 1.000.000 το 2027 η Snappi πραγματοποίησε την πρώτη την ενημέρωση πριν το λανσάρισμα της στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η είσοδος της Snappi στην ελληνική αγορά μετά από περίπου δύο χρόνια προεργασίας. Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική ενημέρωση η CEO της neobank, Gabriella Kindert, το κοινό εγχείρημα της Piraeus Financial Holdings, μητρικής εταιρείας της Τράπεζα Πειραιώς, και της Natech, της fintech εταιρείας στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων λογισμικού για τραπεζικά συστήματα, θα λανσαριστεί επίσημα μέσα στο τρέχον τρίμηνο.
Μία τράπεζα για την γενιά του Tik Tok
Σύμφωνα με την κα. Kindert ,η οποία δεν θα διαθέτει φυσικά καταστήματα - με εξαίρεση ένα σημείο, το Snappi Hub - αλλά θα παρέχει απομακρυσμένα 24 εξυπηρέτηση μέσω συνεργατών της, στόχος της νέας τράπεζας είναι οι γενιές Z και Millenials (σ.σ. έτη γεννήσεως μετά το 1981) οι οποίες είναι χρήστες του διαδικτύου καθημερινά σε ποσοστό 94% και σε ποσοστό 85% πραγματοποιούν online αγορές. Αντίστοιχα αυτές οι γενιές όμως όπως διευκρίνησε η CEO της Snappi δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με την παραδοσιακή τραπεζική, μπορεί να μην έχουν καν τραπεζικό λογαριασμό ή αποταμιευτικό πρόγραμμα και η πληροφόρηση και καθοδήγηση που λαμβάνουν γύρω από τα χρηματοοικονομικά γίνεται συνήθως από αμφιβόλου γνώσεων "μέντορες" του Tik Tok.

Λογαριασμός με μία selfie και e-gov
Ένα από τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Snappi σε σχέση με τις παραδοσιακές τράπεζες είναι η απλοποίηση των διαδικασίων. Συγκεκριμένα για το άνοιγμα λογαριασμού απαιτείται μόνο η αποστολή μίας selfie στην ομάδα της τράπεζας ενώ τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται από το e-gov μετά από σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου.
Ο τραπεζικός λογαριασμός και η έκδοση χρεωστικής κάρτας θα είναι μαζί με τις μικροπιστώσεις τύπου Buy Now, Pay Later θα είναι τα πρώτα προϊόντα που θα λανσάρει η τράπεζα. Μάλιστα από την τελευταία υπηρεσία η Snappi στοχεύει να αποκτήσει, με βάση τους στόχους της, τους πρώτους 100.000 πελάτες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό θα επιτευχθεί καθώς το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο εμπόρων - συνεργατών που θα προσφέρουν την υπηρεσία "αγόρασε σήμερα - πλήρωσε αργότερα" οι οποίοι μέσω της υπηρεσίας θα εγγράφουν τους πρώτους πελάτες της νέας τράπεζας.
Τα πλεονεκτήματα απέναντι σε Revolut και Klarna
Στην παραπάνω αγορά κυρίαρχη θέση, και στην ελληνική αγορά, κατέχει σήμερα η σουηδική Klarna ενώ ένας μεγάλος αριθμός των συμπατριωτών μας έχει ανοίξει λογαριασμό στην Revolut ή άλλες ευρωπαϊκές neobank. Τις παραπάνω έρχεται να ανταγωνιστεί η Snappi με πλεονέκτημα την γλώσσα και την φυσική εξυπηρέτηση αλλά κυρίως την παροχή υπηρεσιών που δεν μπορούν να διαθέσουν σε Έλληνες χρήστες καθώς δεν τους προσφέρουν εγχώριο Iban και υπηρεσίες όπως το IRIS για να πραγματοποίησουν καθημερινές εργασίες όπως πληρωμές λογαριασμών και μεταφορές χρημάτων.

Ένα από τα άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της Snappi είναι ότι θα παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες στους πελάτες της με βάση τις ανάγκες τους και το οικονομικό τους προφίλ. Σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό η τράπεζα θα προσφέρει χαμηλές και διαφανείς χρεώσεις χάρη στα μειωμένα έξοδα του μοντέλου διανομής και στην αυτοματοποίηση ενώ θα διαθέτει και ανταποδοτικό πρόγραμμα επιβράβευσης πιστότητας.
Επέκταση εκτός Ελλάδας
Μετά από την εδραίωση της στη ελληνική αγορά φέτος η Snappi έχει προγραμματίσει την έξοδο της στην πρώτη ευρωπαϊκή αγορά το 2026. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με τα ραντάρ να κοιτούν τόσο σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όσο σε γερμανόφωνες χώρες. Με βάση τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Snappi θα έχει παρουσία σε περισσότερες από τρεις ευρωπαϊκές αγορές.