Σμύρνη μου αγαπημένη - Η ταινία που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες
Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» βασίζεται στο επιτυχημένο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση που αφορά την καταστροφή της Σμύρνης, στις 31 Αυγούστου του 1922 (στις 27/8 οι Τούρκοι έμπαιναν στη Σμύρνη).
Στη σκηνοθεσία είναι ο Γρηγόρης Καραντινάκης και στο σενάριο η Μιμή Ντενίση (όπου και πρωταγωνιστεί) σε συνεργασία με τον Martin Sherman. Eίναι μια υπερπαραγωγή με διεθνές cast ηθοποιών και σε διανομή Tanweer. Το έργο μας μεταφέρει στη Σμύρνη και στο κλίμα εκείνης της εποχής. Τα λάθη που έγιναν από τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων (Βενιζελικοί και Βασιλικοί) και οδηγηθήκαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή.
https://www.youtube.com/watch?v=JpYy_SYDAhE&t=20s
Η συγκίνηση είναι μεγάλη για τη συγκεκριμένη ταινία και οι σκηνές είναι εντυπωσιακές για τα ελληνικά δεδομένα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο, στο Φάληρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Τα κοστούμια των ηθοποιών είναι υπέροχα. Οι διάλογοι και οι ερμηνείες είναι αξιοπρεπείς - σύμφωνα πάντα και με τα γεγονότα και τις πληροφορίες της εποχής. Πειστικότητα υπάρχει από όλους τους ηθοποιούς, ξένους και έλληνες.
Χαρακτηριστική σκηνή είναι και η άγρια δολοφονία του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου από τον τουρκικό όχλο. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει τη Σμύρνη (θα δείτε και τον διάλογο με τον Στεργιάδη), αλλά δεν το έκανε. Προτίμησε να μείνει και να υπερασπιστεί το ποίμνιο της εκκλησίας. Βλέποντας αυτή τη σκηνή θα δακρύσετε σε μεγάλο βαθμό. Από μαρτυρίες της εποχής και διασταυρωμένες πληροφορίες, τον Χρυσόστομο τον τύφλωσαν και τον έσερναν από τα γένια στον τουρκομαχαλά. Την ώρα που τον πετσόκοβαν (δυνατό πλάνο), εκείνος τους ευλογούσε...Ο μαρτυρικός του θάνατος είναι συνδεδεμένος με τις τελευταίες στιγμές της Σμύρνης και φυσικά με του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης (Φάληρο) είναι τραγικές. Οι διώξεις και οι δολοφονίες των Τούρκων φαίνονται καθαρά στην ταινία. Με την κατάρρευση του Μετώπου (Σαγγάρειο, Γραμμή Εσκί Σεχίρ - Κιουτάχεια - Αφιόν Καρά Χισάρ), οι πράξεις βίας ενισχύθηκαν και κορυφώθηκαν στο Λιμάνι της Σμύρνης. Ο εθνικισμός του Κεμάλ έγινε ασυγκράτητος φανατισμός.
Όσοι έτρεχαν για να σωθούν, έφευγαν με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλοι σε βάρκες, άλλοι κολυμπώντας (εάν δεν πνίγονταν). Τους περισσότερους τους προλάβαινε η σφαγή. Σε αυτήν την τραγωδία οι επίσημοι σύμμαχοι έμειναν αμέτοχοι οι οποίοι απλά παρακολουθούσαν την όλη εξέλιξη. Περίπου 1.300.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις εστίες τους (με την ολοκλήρωση και της Συνθήκης της Λωζάννης) κι έγιναν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
https://www.youtube.com/watch?v=DyefUA2TqW4