Smartwatch προστατεύει τους ηλικιωμένους από επικίνδυνες πτώσεις
Smartwatch: Οι πτώσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.
Το νέο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία και αφορά ηλικιωμένους στοχεύει στο γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια πτώσεων από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έως και 32 ημέρες πριν αυτές συμβούν.
Το πρόγραμμα «Move More Live More» αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια οργανισμών για να δώσουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.
Η 84χρονη Φίλις ΜακΓκάν είναι από τις πρώτες συμμετοχές στο πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση υγείας, την πρόληψη και την παρέμβαση για τη μείωση των πτώσεων σε άτομα άνω των 65 ετών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση ενός smartwatch που παρακολουθεί τα επίπεδα δραστηριότητας, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και το Sp02 (κορεσμός οξυγόνου).
«Είχα μια άσχημη πτώση πριν από μερικά χρόνια», είπε στο BBC. Στη μέση όλων αυτών υπήρχε ο Covid και έχασα τον σύζυγό μου και δεν ήμουν σε καλή κατάσταση». Ωστόσο, η βοήθεια του smartwatch και της νέας τεχνολογίας, άλλαξε η ζωή της.
«Αν κάθομαι για πολλή ώρα, μου λέει να σηκωθώ και να κινηθώ», σημείωσε. «Δεν χρειάζεται να μου το λέει συχνά πλέον, ξέρω ότι πρέπει να περπατήσω. Το περπάτημά μου θα ήταν σχεδόν μηδαμινό. Σήμερα, με το ρολόι μου μπορώ να κάνω 8.000 βήματα και ελπίζω να τα φτάσω 9.000, ακόμα και 10.000».
Παράλληλα, η Βίκι Κάντι, επικεφαλής της ΜΚΟ Age NI που στοχεύει στην ποιοτικότερη ζωή των ηλικιωμένων και συμμετέχει στο πρόγραμμα, επισήμανε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι πτώσεις στους ηλικιωμένους και στους γύρω τους. Γνωρίζουμε επίσης τώρα, ωστόσο, ότι οι πτώσεις δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Αυτό το πρόγραμμα πρόκειται να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να "στέκονται στα πόδια τους" για περισσότερο».
«Παράλληλα, τρέχει ένα λογισμικό που μετρά τα φυσιολογικά μοτίβα δραστηριότητας κάποιου, τον κανονικό ρυθμό κίνησης ή τον καρδιακό ρυθμό ή τον ύπνο του σε μια μέρα» διευκρινίζει.
Πώς βοηθά τους ηλικιωμένους
«Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την καθημερινή κίνηση του συμμετέχοντα, το λογισμικό θα το αλλάξει προς όφελός του. Εάν τα στατιστικά τους ηλικιωμένου εμπνέουν ανησυχία, αυτά τα δεδομένα διαβιβάζονται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Ένα άτομο θα τηλεφωνήσει στο άτομο που φορά τη συσκευή, θα ελέγξει ότι όλα είναι εντάξει, θα δει αν χρειάζεται βοήθεια, αν χρειάζεται συμβουλές υγείας και επίσης θα δει αν κινείται όσο πριν και γιατί όχι» εξηγεί αναλυτικά η Βίκι Κάντι.
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις νέες τεχνολογίες. «Είναι ολοκαίνουργιο και οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία προσκαλούνται να είναι από τους πρώτους ανθρώπους που θα το δοκιμάσουν πιλοτικά» αναφέρει η επικεφαλής της ΜΚΟ.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας, ανέφερε πρόσφατα ότι το κόστος των πτώσεων μεταξύ των άνω των 65 ετών στις υπηρεσίες υγείας στη Βόρεια Ιρλανδία εκτιμάται ότι είναι περίπου 375 εκατομμύρια λίρες σε διάστημα δύο ετών.
Τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τρεις άνω των 65 ετών και περίπου οι μισοί άνω των 85 ετών θα πέσουν τουλάχιστον μία φορά.
πηγή: lifo.gr