Σκύρος ανεμογεννήτριες: Αιολικό πάρκο με τη «βούλα» της Μονής Μεγίστης Λαύρας απειλεί να καταστρέψει περιοχή Natura [vid]
Μια εγκατάσταση-μαμούθ ανεμογεννήτριων έχει ξεσηκώσει τους Σκυριανούς. Η τερατώδης βιομηχανική εγκατάσταση αναμένεται να καλύψει σχεδόν το μισό νησί, ενώ θα καταστρέψει μια προστατευόμενη περιοχή Natura 37.000 στρεμμάτων όπου ζει το περίφημο Σκυριανό αλογάκι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εγκατάσταση στο «Βούνο Κόχυλας» της Νότιας Σκύρου, που προωθεί η Μονή Μεγίστης Λαύρας σε συνεργασία με ιδιώτη.
Ωστόσο, η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 333MW αναμένεται να καταστρέψει το φυσικό κάλλος του νησιού. Σημειώνεται πως αν το έργο υλοποιηθεί θα πρόκειται για τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς ένα μικρό νησί καλείται να σηκώσει το 10% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πρέπει να παράξει όλη η Ελλάδα.
https://www.youtube.com/watch?v=l_VCfTcc6is
Την ίδια ώρα, στο νησί θα ανοίξουν δρόμοι σε διαστάσεις λεωφόρων για την διέλευση φορτηγών μήκους δυνατότητας μεταφορά ύψους 100 μέτρων Α/Γ «ματώνοντας» οριστικά και ανεπίστροφα επίσης το ανάγλυφο του βουνού. Κάτοικοι εξηγούν πως τέτοιο υπεργιγάντιο μέγεθος ανεμογεννητριών εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η Σκύρος έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση
Σημειώνεται πως η Σκύρος έχει κατά καιρούς υιοθετήσει «πράσινες» πολιτικές, άλλωστε ανήκει στους 100 πιο «πράσινους» προορισμούς σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα του “Green Destinations”, αποτελώντας πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και δηλώνουν έτοιμοι για όλα.
Στην ανακοίνωση-καταγγελία για το τερατώδες έργο ο Δήμος Σκύρου «προειδοποιεί τους εισβολείς επενδυτές ότι το περιβαλλοντοκτόνο βάρβαρο κοινωνικά και οικονομικά αδηφάγο αυτό ιδιωτικό της έργο δεν θα προχωρήσει. Τονίζεται, δε, πως και το 2010 η Μονή Μεγίστης Λαύρας είχε προσπαθήσει να κάνει ανάλογη επένδυση στην περιοχή.
Το έργο θα καταστρέψει το νησί
Σύμφωνα με ψήφισμα της Δήμου Σκύρου, η «Δημοτική Αρχή τίθεται ενάντια στην επιχειρηματική προσπάθεια επένδυσης ιδιωτικών συμφερόντων της Μονής Μεγίστης Λαύρας και άλλων, για την εγκατάσταση στο «Βούνο Κόχυλας» της Νοτίας Σκύρου του περιβαλλοντοκτόνου Φαραωνικού - Βιομηχανικού και ασυνήθους μεγέθους έργου εγκατάστασης». Υπογραμμίζει, δε, πως:
- Το όρος «Κόχυλας» έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Natura 2000” και αποτελεί “Τόπο Κοινοτικής Σημασίας” με κωδικό «GR 242006» λόγω της “βιοποικιλότητας” με προέχουσα την παρουσία του πτηνού Μαυροπετρίτη (“Falco eleonorae”), της μοναδικής παγκοσμίως φυλής του μικρόσωμου Σκυριανού Αλόγου και σπάνιων φυτών που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλουμένων Ειδών, της σημαντικότητας της περιοχής για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πουλιών, αρπακτικών πτηνών και ειδών που συνδέονται με θαμνώδη βλάστηση.
- Το όρος «Κόχυλας» έχει επίσης χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» της ορνιθοπανίδας.
- Το όρος «Κόχυλας» έχει πρόσθετα χαρακτηρισθεί ως «Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος» με κωδικό «GR 115 όρος Κόχυλας».
Και συνεχίζει: «Μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει δύο Άδειες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας έναντι του συνολικού έργου των 333 MWισχύος 150 MW. Τα δύο αιολικά πάρκα «1ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ» και «9ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ», αποτελούν συνολικά ισχύ 150 MW, επιμεριζόμενη σε από 78MW και 72MW αντίστοιχα, καθώς και σε 14 Α/Γ και 13 Α/Γ το κάθε ένα.
Η κάθε Α/Γ έχει ισχύ 5,6 MW και ύψος πυλώνα 105 μ. και διάμετρο πτερωτής 150 μ. διαμορφώνοντας το ύψος της κάθε Α/Γ στα 180 μ. περίπου. Δηλαδή με όρους οικοδομησιμότητας το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας προσομοιάζει με ουρανοξύστη ύψους 60 ορόφων (της Νέας Υόρκης). Οι ελληνικές εταιρείες που φέρονται να χρηματοδοτούν με τραπεζικούς δανεισμούς το έργο είναι κουφάρια αδρανών νομικών προσώπων, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση προσωπικού, με μηδενικά ίδια κεφάλαια και στο σύνολό τους ζημιογόνες οικονομικά.
Με ανάλογη αναφορά στην προηγούμενη απόπειρα της Μονής Μεγίστης Λαύρας το 2010 για την εγκατάσταση ακριβώς της ίδιας αιολικής ισχύος του έργου των 333 MW το σύνολο του προϋπολογισμού επένδυσης ανέρχονταν στα 620.000.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σήμερα αδίστακτοι επενδυτές τολμούν να υλοποιήσουν το βάρβαρο περιβαλλοντοκτόνο αυτό έργο με διαστάσεις Α/Γ που δεν έχουν σχεδιασθεί για κανένα ελληνικό νησί αλλά και σε άλλα του πλανήτη με βίαιο αφανισμό της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης «περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία» με ό,τι αυτό επιφέρει ως συνέπεια:
- την καταστροφή των προστατευόμενων περιοχών του «Natura 2000» του βουνού,
- την εγκατάσταση Α/Γ ύψους 180 μ. ορατών από κάθε χωρικό σημείο του νησιού, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας,
- με εμφύτευση χιλιάδων τόνων σκυροδέματος στο ανάγλυφο του βουνού για την πάκτωση των γιγαντιαίων Α/Γ με μη αναστρέψιμη δυνατότητα,
- την διάνοιξη δρόμων που προσεγγίζουν τις διαστάσεις λεωφόρων για την διέλευση φορτηγών μήκους δυνατότητας μεταφορά ύψους 100 μέτρων Α/Γ «ματώνοντας» οριστικά και ανεπίστροφα επίσης το ανάγλυφο του βουνού,
- την απόρριψη εκατοντάδων τόνων χώματος από την διάνοιξη των βάσεων της εγκατάστασης των Α/Γ λόγω της εκχωμάτωσης αυτών,
- την βίαιη ακύρωση του ήπιου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου του νησιού,
- την αναχαίτιση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού,
- την αποδημότευση των οικογενειών λόγω ανατροπής της επενδυτικής επιχειρηματικής και εργασιακής απασχόλησης των οικογενειών του νησιού και των άλλων επιχειρηματικών ελλήνων και αλλοδαπών,
- την διακοπή της συνέχισης της πολιτιστικής ιστορίας του νησιού από χιλιάδες αιώνες πριν.
- Με ανύπαρκτα οικονομικά, επιχειρηματικά κουφάρια εταιρειών, η Μονή Μεγίστης Λαύρας, έρχεται να ιδιοποιηθεί φυσικούς πόρους του νησιού μας προς ίδιο οικονομικό όφελος αυτής και των μοναχών της».
Αγώνας κατά των ανεμογεννητριών
Αναλυτικά το δελτίο τύπου επιτροπής αγώνα:
Ξεκινάει ο αγώνας στη Σκύρο ενάντια στην τερατώδη βιομηχανική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών
«Με το σύνθημα «Όχι στην τερατώδη βιομηχανική εγκατάσταση στη Σκύρο, όχι στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νησιού» η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΥ για την προστασία και το μέλλον του νησιού στην επικείμενη απειλή ξεκινάει τον αγώνα της.
Σε αυτόν τον αγώνα, όπως συμφωνήθηκε ξεκάθαρα, στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ του Προέδρου της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΥ και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου, Ιωάννη Ευγενικού, με τον Δήμαρχο της Σκύρου, Νίκο Μαυρίκο και τον Σκυριανό Βουλευτή Ευβοίας, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, θα είναι όλοι οι Σκυριανοί μαζί ενωμένοι.
Στο νότιο τμήμα της Σκύρου σε μία προστατευμένη περιοχή Natura, 37.000 στρεμμάτων προβλέπεται με τις προ ολίγων μηνών αποφάσεις της ΡΑΕ να εγκατασταθούν οι πρώτες 27 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ. η κάθε μία και ισχύος 5,6 MW. Τέτοιο υπεργιγάντιο μέγεθος ανεμογεννητριών εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των 27 Α/Γ αποτελεί μέρος του συνολικού αριθμού ανεμογεννητριών 60 όμοιων ανεμογεννητριών της τελικής επένδυσης που θα φτάσει τα 333 MW, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος του νησιού και του κόσμου του. Δηλαδή, η Σκύρος, ένα μικρό νησί της Εύβοιας, καλείται να σηκώσει το 10% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πρέπει να παράξει όλη η Ελλάδα, αλλά και να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.
Για αυτό το σχέδιο των επενδυτών και της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης συμφώνησαν πώς η εγκατάσταση ενός τόσου μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο προστατευόμενο, από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, βουνό της Σκύρου, όπου ζουν τα διάσημα Σκυριανά αλογάκια, κακοποιεί την ταυτότητα του τόπου, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης και εν γένει το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του νησιού.
Ο Δήμος Σκύρου, οι τοπικοί φορείς και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΥ ενάντια στις ανεμογεννήτριες, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας γιγαντιαίας βιομηχανικής αιολικής εγκατάστασης με τα συμπληρωματικά έργα (δρόμοι, πυλώνες, ανεμογεννήτριες, κτίρια) δεν θα είναι τόσο «πράσινο» όσο θα έπρεπε στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής δίκαιης μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ενώ, υποστηρίζει ότι σύσσωμος ο Σκυριανός λαός, δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ένα γιγαντιαίο έργο στο νησί με μοναδικό στόχο να κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ κάποιοι επιχειρηματίες και η Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Όπως επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή συνάντηση, στον αγώνα αυτό δεν χωρούν μπλε, ροζ και πράσινες κομματικές ταμπέλες. Τα χρώματα της Σκύρου είναι τα χρώματα του φυσικού της πλούτου που πρέπει να προστατευθούν για το αύριο του τόπου.
Τώρα ξεκινάει ο δύσκολος αγώνας για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική προστασία του νησιού και είναι σίγουρο πως, στο τέλος, όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, οι Σκυριανοί θα παλέψουν και θα βγουν νικητές».