Sky News: Ο Μητσοτάκης είχε «ιδιωτικές συναντήσεις» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά
Η επιστροφή των Γλυπτών έχει συζητηθεί «δύο ή τρεις φορές» φέτος κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και του Τζορτζ Όσμπορν.
Στην αποκάλυψη ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει συζητηθεί σε «ιδιωτικές συζητήσεις» σε ανώτατο επίπεδο, προχώρησε το Sky News με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία.
Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχαν έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φέτος, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.
Η είδηση έγινε γνωστή την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα των Γλυπτών. Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη το 2023 και πίστευε ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Εργατικός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πιστεύεται ότι είναι πιο ευνοϊκός για την επιστροφή των γλυπτών από τον προκάτοχό του.
Πηγή κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό δήλωσε στους Financial Times: «Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε συμφωνηθεί. Ωστόσο δεν υπάρχει ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να συμβεί.» Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας, ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν «αφαίρεσε» τα γλυπτά στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.
Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις άτυπες συναντήσεις, αλλά είπε ότι συνεχίζουν να μιλούν για τη σχέση με την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια δανειακή σύμβαση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι στα σκαριά - ανοίγοντας το δρόμο για να επιστραφεί στην Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία στον κόσμο, περισσότερα από 200 χρόνια μετά τη μεταφορά τους στη Μεγάλη Βρετανία.