Σκάνδαλο υποκλοπών: PEGA, Economist και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση
Σε θέση άμυνας βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς η υπόθεση όχι μόνον δεν κλείνει, όπως επιθυμούσε και επιδίωξε να κάνει το Μαξίμου με τη fast truck κεκλεισμένων των θυρών Εξεταστική, αλλά πλέον παίρνει διεθνείς διαστάσεις καθώς από τη μια μπαίνει στο στόχαστρο της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ από την άλλη αποτελεί αντικείμενο διεθνών ΜΜΕ.
Αλλαγές στο πρόγραμμα της PEGA
Η αρνητική στάση της κυβέρνησης και η προσπάθεια υποβάθμισης καταδεικνύεται και από τις αλλαγές στο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει η ευρωπαϊκή επιτροπή κατά την τριήμερη παραμονή της στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το αρχικό πρόγραμμα των συναντήσεων, για το οποίο η PEGA είχε ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβλεπε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ Τσιάρα, τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγ. Δημητριάδη, τελικώς, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα συναντήσει την Επιτροπή, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.
Πλην του υπουργού Επικρατείας, τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν σήμερα το πρωί με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής Χ. Θεοχάρη, Ν. Καραθανασόπουλο και Σοφία Σακοράφα, καθώς και με τον Δ. Τζανακόπουλο, μετά από επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη.
Το απόγευμα, θα έχουν συναντήσεις με πολιτικούς και δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα του Predator και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Χθες το απόγευμα, τα μέλη της PEGA συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους που πρωτοστάτησαν στην έρευνα και αποκάλυψη για τα παράνομα λογισμικά και συγκεκριμένα με τους Τάσο Τέλλογλου (Inside Story), Νικόλα Λεοντόπουλο (Reporters United), Νεκταρία Σταμούλη (Politico, ΑΠΕ), Δάφνη Παπαδοπούλου και Γιάννη Σουλιώτη (Καθημερινή).
Καρφιά από τον Economist
Η νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι διάχυτη, όχι μόνο γιατί ανησυχούν για το τι θα πουν τα μέλη της Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου που έχουν προγραμματίσει για αύριο το πρωί, αλλά και για τα δυσφημιστικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δημοσιεύματα μεγάλων ξένων ΜΜΕ.
Ο λόγος για τον Economist, ο οποίος, σε χθεσινό του άρθρο, υποστηρίζει ότι η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA, εγείρει υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις.
Το βρετανικό έντυπο κάνει λόγο και για απότομο τερματισμό των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές αρνήθηκαν να καλέσουν ουσιώδεις μάρτυρες που ζήτησε η αντιπολίτευση.
Επισημαίνει, δε, ότι αν βρεθούν στοιχεία για εμπλοκή της, τινάζονται στον αέρα οι πιθανότητες νίκης Μητσοτάκη στις εκλογές.
Στο δυσμενές κλίμα έχει προστεθεί και η αποκάλυψη που έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τα «ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», σύμφωνα με ρεπορτάζ των οποίων, εκτός από τις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη γίνονταν και παρακολουθήσεις τριών υπουργών της κυβέρνησης, ενώ εμφάνιζαν ως υπεύθυνο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.
Έριξε το γάντι ο Αλέξης Τσίπρας
Την πίεση προς τον πρωθυπουργό αύξησε κατακόρυφα ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προκειμένου να τον αναγκάσει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.
«Πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενόσω όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι «εθνικά επικίνδυνος», αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα», είναι το μείζον ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό.