Σκάνδαλο υποκλοπών: Κόλαφος για την Ελλάδα η συζήτηση στην Ευρωβουλή - Πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυταρχισμό και αυθαιρεσίες
Για περίπου μια ώρα συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα, παρουσία και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, που προεδρεύει της ΕΕ, Μίκουλας Μπεκ και του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
Ηχηρή ήταν η απουσία των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ωστόσο η συζήτηση ήταν έντονη με τις κατηγορίες να εκτοξεύονται από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών, όσο και του Επιτρόπου Δικαιοσύνης.
Μόνοι υπερασπιστές του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που πήραν τον λόγο για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
Ο προεδρεύων Τσέχος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μικουλάς Μπεκ, στην τοποθέτηση του είπε ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ταγμένα στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, προσθέτοντας ότι τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη έχουν κοινή ευθύνη στο να τηρούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα, να ερευνώνται και να καταδικάζουν τις παρακολουθήσεις. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν απαλλαγμένοι από πολιτικές πιέσεις» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
Αιχμηρός ήταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας του Βελγίου και νυν Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς:
«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζουμε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας. Ασφαλώς είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να καθορίσουν ποια είναι τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας, παρόλα αυτά το κράτος μέλος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η εσωτερική του ασφάλεια απειλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν φτάνει να γίνεται απλώς μνεία για να παρακαμφθεί ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την προστασία του ιδιωτικού βίου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.
«Η ισχυριζόμενη χρήση τέτοιου λογισμικού στην Ελλάδα αντιβαίνει τα όσα έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο που μας πέρασε» πρόσθεσε ο Ρέιντερς.
Όπως ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν τους ισχυρισμούς για την χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, ενώ στη συνέχεια θα αποφασίσει η Επιτροπή. Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η προστασία του ιδιωτικού βίου από τις παρακολουθήσεις, η ελευθερία του Τύπου και να γίνει αυστηρότερη η λογοδοσία.
Συνεχίζοντας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα είναι απαράδεκτη και όταν αυτό γίνεται από κρατικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες πληροφοριών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αδιάσειστο νομικό κεκτημένο για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή. Αυτό πρέπει να υλοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη. Μία η εξαίρεση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η εθνική ασφάλεια σε αυτήν την περίπτωση, σημείωσε για να προσθέσει ότι «πρέπει να είναι αιτιολογημένη η προσφυγή βάσει των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».
Καταλήγοντας ο Βέλγος Επίτροπος δήλωσε εμφατικά ότι «καταδικάζουμε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά το γεγονός πρέπει να τεκμηριωθεί από την Δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA Γερούν Λέναερς ο οποίος μίλησε για την επιτροπή και στη συνέχεια κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης διχάζει τον ελληνικό λαό» και πως «οι αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων πρέπει να σταματήσουν».
Ειδικότερα ανέφερε ότι ο φάκελός του καταστράφηκε την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η ανεξάρτητη αρχή για την καταγγελία του. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Μπορεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο ρόλος της παρακολούθησής μου».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε επίσης ότι δεν είναι προσωπικό ζήτημα αλλά διαφάνειας και δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Ο έλεγχος των ΜΜΕ, η παγίδευση πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Χρειαζόμαστε νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που να προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων».
Καυστική για μία ακόμη φορά η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν'τ Βελντβ που τόνισε: «Οι πολίτες αναρωτιούνται μπορεί η Ευρώπη να προστατεύσει; Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση των σκανδάλων spyware. Αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι ένοχοι» τόνισε.
H Σάσκια Μπρίκμοντ από τους Οικολόγους κατηγόρησε την Ευρώπη για «ηχηρή σιωπή» και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα καταγγέλλοντας όσους «κρυφακούν παράνομα πολίτες».
H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χριστίν Άντερσον, σε πολύ έντονο ύφος και θέλοντας να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είπε ότι νιώθει «θυμό, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι αυταρχισμός».
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου γλαφυρά σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα «τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και είναι με εντολή Μητσοτάκη». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρχει και σύνδεση με την Κύπρο, κι έκανε λόγο για «Ομερτά συγκάλυψης των παρανομιών».
Σε παρεμβάσεις προχώρησαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι απευθυνόμενοι στην Κομισιόν επέμειναν «Οφείλετε κι εσείς να απαιτήσετε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας πει δημόσια γιατί τον παρακολουθούσαν».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «αστειότητες περί "λάθους" δε χωρούν και επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση της ΝΔ στις πολύ σοβαρές καταγγελίες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ, όπου έχουν καταγραφεί από το 2016 μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες αποδεδειγμένες υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του». Ο ίδιος εξέθεσε και την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου αφού «με ευρωενωσιακούς Κανονισμούς κι Οδηγίες ενεργοποιήθηκαν τέτοιοι αντιδραστικοί μηχανισμοί στο όνομα της καταπολέμησης της λεγόμενης "τρομοκρατίας" και του ριζοσπαστισμού».
Καταπέλτης κατά του πρωθυπουργού υπήρξε ακόμα μία φορά ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Όσα συμβαίνουν με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζουν Δημοκρατία και κράτους Δικαίου. Συγκρούστηκα μαζί του για τον περιορισμό των ΜΜΕ, τη Novartis, τη δίωξη Τουλουπάκη, Βαξεβάνη, Παπαδάκου. Η κατάσταση χειροτερεύει», είπε και κάλεσε το ΕΛΚ να πάρει αποστάσεις «ακολουθώντας τη γραμμή κάρθαρσης του Κ. Καραμανλή».
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που ανέλαβε να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε «μύθο» το σκάνδαλο των υποκλοπών και ζήτησε απ' τον επίτροπο Δικαιοσύνης να ανασκευάσει όταν εκείνος είπε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση μετά από πληροφορίες ότι οι Ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών χρησιμοποιούν κατασκοπευτικά λογισμικά όπως το Predator».
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο» είπε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. απευθυνόμενη στον προερχόμενο απ' τους Φιλελεύθερους επίτροπο Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο Ισπανός Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο Αλβάρεθ που είπε ότι «η επίθεση είναι οργανωμένη και δυσανάλογη σε βάρος κυβέρνησης για να αμαυρωθεί η φήμη Ελλάδας στην Ευρώπη, ότι είναι μια δευτεροκλασάτη χώρα, καθόλου δημοκρατική». Ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει «να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου και το σύστημα παρακολούθησης στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι κοιτίδα Δημοκρατίας με κράτος Δικαίου και φιλελεύθερη δημοκρατία, τα κακόβουλα λογισμικά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», είπε η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ η Μαρία Σπυράκη κάλεσε την Ολλανδή Σοφί Ιντ’ Βελντ «να μη βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας».