Σκάνδαλο σε AEI της βόρειας Ελλάδας: Εργαζόταν παράνομα για 18 χρόνια με συγγενικές «πλάτες»
Αποκάλυψη από την Αρχή Διαφάνειας μετά από καταγγελία- Συμμετείχε και σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας, ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.). Ο έλεγχος, που κάλυψε το διάστημα 2005-2024, έφερε στο φως σωρεία παρανομιών σχετικά με την απασχόληση του/της ιδιώτη «Κ», στενού συγγενή καθηγητή/τριας του ΑΕΙ, ο οποίος/η διατέλεσε Πρόεδρος και είχε ρόλο-κλειδί σε θέσεις ευθύνης του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, ο/η «Κ» εργάστηκε παράνομα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό από το 2005 έως το 2017, χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Παράλληλα, την περίοδο 2005-2020, ο/η «Κ» απασχολήθηκε με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), συνολικού ύψους 87.360 ευρώ. Στα προγράμματα αυτά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο/η συγγενής του/της «Κ», ο οποίος/η φέρεται να εμπλέκεται στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής, παραβιάζοντας την αρχή της αμεροληψίας.
Ατασθαλίες στη διαδικασία αξιολόγησης
Οι παρατυπίες δεν σταματούν εδώ. Η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών γινόταν από αναρμόδια επιτροπή, η οποία συνέτασσε πρακτικά πριν καν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βαθμολογία του/της «Κ» αυξανόταν αναιτιολόγητα, χωρίς νέα στοιχεία, ενώ οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αποκλείονταν με προφάσεις, όπως η «μη διαθεσιμότητα» στο ωρολόγιο πρόγραμμα – το οποίο, ωστόσο, δεν ήταν γνωστό εκ των προτέρων – ή η δήθεν άρνησή τους να αναλάβουν το έργο, χωρίς καμία τεκμηρίωση.
«Φαντομάς» που δούλευε τέσσερις δουλειές
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το διάστημα 2008-2011, όπου ο/η «Κ» εμφανίζεται να: α) παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, β) εργάζεται σε φορέα του εξωτερικού, γ) παρέχει εργασία σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε., και δ) διδάσκει στο ΑΕΙ. Οι επιθεωρητές αμφισβητούν σοβαρά την πραγματική παροχή εργασίας για τα τρία αυτά έτη, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι για πάνω από 13 χρόνια (2005-2023) ο/η «Κ» δεν εργάστηκε πραγματικά στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Παράνομες συμβάσεις και αδιαφάνεια
Σε πολλές περιπτώσεις, ο/η «Κ» εργαζόταν χωρίς καν τη σύναψη σύμβασης, ενώ όπου υπήρχαν συμβάσεις, αυτές δεν αναρτώνταν στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Επιπλέον, ο/η καθηγητής/τρια-συγγενής συμμετείχε στη Σύγκλητο, εγκρίνοντας τις αναθέσεις στον/στην «Κ», παραβιάζοντας εκ νέου την αρχή της αμεροληψίας.
Στο υπουργείο Παιδείας η έκθεση – Θα ζητήσουν μισθούς και κονδύλια πίσω
Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, στα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ για πειθαρχική δίωξη, στην Εισαγγελία για ποινική διερεύνηση και στον ελεγχόμενο φορέα, με προτάσεις για ανάκληση παράνομων πράξεων, προστασία του δημοσίου συμφέροντος και διεκδίκηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Το σκάνδαλο αυτό φέρνει για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στα ελληνικά ΑΕΙ, με την κοινωνία να αναμένει τις εξελίξεις και την απόδοση ευθυνών.