Σκάνδαλο Predator: Τι λένε τα κόμματα για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναζητά απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα «παγίδευσης» του κινητού του τηλεφώνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης Predator χρησιμοποιήθηκε εναντίον του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ενώ η εν λόγω καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε αυτή για παρακολούθηση του συντάκτη του insidestory.gr, Σταύρου Μαλιχούδη, από την ΕΥΠ η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό.
Τι λένε τα κόμματα
Πολύ σοβαρό θέμα χαρακτήρισε την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης» και την «αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.».
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα ζήτησε να μάθει εάν «η χώρα διαθέτει μηχανισμό να ελέγξει τις καταγγελίες» και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να προστατέψει τους Βουλευτές και τους πολίτες.
Η ίδια επισημαίνοντας ότι η «παγίδευση» του κινητού του κ. Ανδρουλάκη αποκαλύφθηκε από Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρωτήθηκε ειρωνικά, εάν παρακολουθούνται το κινητά των υπουργών.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
Ευθείες βολές εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην μήνυση που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε την αναφορά της Google, ότι η εφαρμογή Predator πουλήθηκε σε κυβερνητικούς φορείς στην Ελλάδα.
«Εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα» δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης καλώντας τη Δικαιοσύνη «να επιληφθεί επειγόντως και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την απαράδεκτη αυτή απόπειρα».
Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι παρακολουθείται, ζήτησε από την ΑΔΑΕ σχετικά στοιχεία.
Υπενθύμισε δε ότι τότε «ήρθε η κυβέρνηση με τροπολογία που έλεγε ότι η ΑΔΑΕ δεν υποχρεούται να δώσει κάποια πληροφορία για το αν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Και η διάταξη αυτή ψηφίστηκε αναδρομικά. Η μεθόδευση έγινε για να μην πληροφορήσει η ΑΔΑΕ τον κ. Κουκάκη».
«Είστε πολύ τυχερός κ. Θεοδωρικάκο που δεν έχετε την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Το σκάνδαλο παραμένει γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας ενημερώνει ότι η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το Predator δεν μας καθησυχάζει» τόνισε ο Γ. Καμίνης και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να παρακολουθούνται τηλέφωνα μέσω «outsourcing».
Η τοποθέτηση Παφίλη
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε «καταδικαστέα εκ των προτέρων» τα φαινόμενα παρακολούθησης σημειώνοντας ότι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στον Περισσό τα υπόλοιπα κόμματα δεν είπαν κουβέντα και υπενθύμισε ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες, (CIA, MI6 κλπ), «αλωνίζουν».
Απαντήσεις ζητά και ο Βαρουφάκης
Απαντήσεις από επίσημα χείλη ζήτησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» την πρακτική των παρακολουθήσεων.
«Πράγματι, τέτοιες καταγγελίες παρακολουθήσεων απαιτούν απάντηση από επίσημα χείλη. Είναι μια θλιβερή πρακτική που την γνωρίζω καλύτερα απ' όσο θα ήθελα. [Όπως έχω δηλώσει δημόσια, τα αποδεικτικά στοιχεία παρακολούθησης του δικού μου τηλεφώνου είναι πέραν αμφισβήτησης.]», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θέση για την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη πήρε και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, σχολιάζοντας ότι «μόλις προχτές είχαμε τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν υπάρχει Δημοκρατία όταν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των πολιτικών αρχηγών».