Σιτηρά: Κατέρρευσε η συμφωνία με τη Ρωσία - Αντιδράσεις και άνοδος των τιμών
Η αποχώρηση της Ρωσίας από την κρίσιμης σημασίας συμφωνία, που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει αναζωπυρώσει φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η ισχύς της τετραμερούς συμφωνίας που εγγυάτο τον τελευταίο χρόνο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την καθορισμένη ημερομηνία βάσει όσων ορίστηκαν όταν παρατάθηκε κατά δυο μήνες για τελευταία φορά τον Μάιο.
Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, που είχε συνυπογράψει την 22η Ιουλίου 2022 με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.
«Θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπους»
Η αναστολή από την Ρωσία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια» ανθρώπους, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Καλούμε την κυβέρνησης της Ρωσίας να αναστείλει άμεσα την απόφασή της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Άνταμ Χόντζ, σε δήλωσή του.
Καταδικάζει η ΕΕ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καταδίκασε χθες Δευτέρα την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 η οποία εγγυάτο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.
Ο Τζουζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη» απόφαση, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ με τους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Πρόκειται για κίνηση «πολύ σοβαρή», που θα «δημιουργήσει πολλά [προβλήματα] σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Απέρριψε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Μόσχας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις παρεμβάλλουν προσκόμματα στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως σιτηρών και λιπασμάτων, μιλώντας για «ανοησίες».
Μελόνι: Η απόφαση της Ρωσίας για τα σιτηρά δείχνει «ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών»
«Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών», έκρινε στην ανακοίνωσή Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της μετά τη λήξη της ισχύος της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
«Ας προβληματιστούν οι ηγέτες των εθνών εκείνων που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε θύμα και θύτη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο»
Η Ρωσία οφείλει να ανανεώσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά (BSGI) και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Εξωθώντας μονομερώς στην κατάρρευση της BSGI, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο και εμποδίζει τα σιτηρά να φτάσουν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την κραυγαλέα προσπάθεια της Ρωσίας να βλάψει τους πιο ευάλωτους ως μέρος του παράνομου πολέμου της. Η Ρωσία πρέπει να ανανεώσει την BSGI και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της», συμπλήρωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Ζελένσκι: Κίεβο και ΟΗΕ συμφωνούν να συνεργαστούν για να ξαναρχίσει η ροή
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το «ντε φάκτο» τέλος της συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές.
«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», ανέφερε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, μετά την παύση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
«Μας προσέγγισαν εταιρείες, πλοιοκτήτες. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, αν η Ουκρανία τους επιτρέπει να φύγουν και η Τουρκία συνεχίσει να τους αφήνει να περάσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά».
Άλμα στις τιμές
Η ανακοίνωση της είδησης είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν σημαντικά οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού σημείωσαν άλμα 3% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλό των 689,25 σεντς ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 28 Ιουνίου, όταν το συμβόλαιο διαπραγματεύθηκε έως και τα 706,25 σεντς. Ωστόσο, παραμένουν ακόμα πολύ κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 σεντς ανά μπούσελ που σημειώθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν στα ύψη των 526,5 σεντ ανά μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας αυξήθηκαν στα 1.388,75 σεντς ανά μπούσελ.