Σίνζο Άμπε: Η κληρονομιά των «Αbenomics» - Τα τρία βέλη της οικονομίας στην Ιαπωνία
Οι ιαπωνικές αρχές αποδίδουν σε εξτρεμιστικά, πολιτικο-θρησκευτικά κίνητρα την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε από «δυσαρεστημένο» πρώην στρατιωτικό, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Νάρα.
Ο 67χρονος Άμπε υπέκυψε στα τραύματά του, καθώς είχε δεχθεί δύο σφαίρες στον λαιμό και την πλάτη. Ο Σίνζο Άμπε που βρισκόταν στην πόλη Νάρα για να υποστηρίξει έναν τοπικό υποψήφιο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μιας συντηρητικής πολιτικής δύναμης που βρίσκεται στο τιμόνι της Ιαπωνίας εδώ και χρόνια.
Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τον φερόμενο ως δράστη Τετσούγια Γιαμαγκάνι, 41 ετών, πρώην στρατιωτικό στο Ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό και κάτοικο της Νάρα. Ο Γιαμαγκάνι φέρεται να πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό για να τον σκοτώσει καθώς ήταν «δυσαρεστημένος με τη δουλειά του».
Ο Αμπε διετέλεσε πρωθυπουργός, συνολικά για οκτώ χρόνια. Η πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός διήρκεσε μόνο ένα χρόνο, αλλά στη συνέχεια ο Σίνζο Άμπε ηγήθηκε της Ιαπωνίας από το 2012 έως το 2020 όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας.
Τα τρία «βέλη» των Abenomics
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού συνδέεται επίσης με τα λεγόμενα «Abenomics» : το σύνολο των χαλαρών δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών οικονομικών πολιτικών που εφάρμοσε το 2012 για να αντιμετωπίσει το αποπληθωριστικό αδιέξοδο της Ιαπωνίας. Πρόκειται για τρεις πρωτοβουλίες: Νομισματική χαλάρωση, αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - για να δώσει ζωή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά από χρόνια μειωμένης ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα «μπαζούκα» της Τράπεζας της Ιαπωνίας αύξησε το επιχειρηματικό κλίμα και βοήθησε στην αποδυνάμωση του γιεν, δίνοντας στους εξαγωγείς απροσδόκητα κέρδη που κατέληξαν σε μισθούς και νέες θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης άντλησαν τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, ωθώντας το χρηματιστήριο του Τόκιο σε ρεκόρ 31,7% το 2014 από 28% το 2012. «Καταφέραμε να τερματίσουμε 20 χρόνια αποπληθωρισμού με τα τρία βέλη των Abenomics», είπε ο Αμπε, όταν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.
Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε επίσημα, ο Άμπε, κληρονόμος μιας παλαιάς πολιτικής οικογένειας, εξακολουθούσε να έχει επιρροή στην ιαπωνική πολιτική και στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που ηγείται της χώρας κατά το μεγαλύτερο μέρος της εποχής της μεταπολεμικής περιόδου.
Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, διαδέχθηκε τον Αμπε ο εκπρόσωπός του και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σουγκάουρα, ο οποίος με τη σειρά του παραιτήθηκε πέρυσι και αντικαταστάθηκε από τον Κισίντα. Πρώην προστατευόμενος του Άμπε, ο Κισίντα είδε τις εκλογές της Κυριακής για την Ανω Βουλή, ως ευκαιρία να ενισχύσει επιδείξει τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος και να βγει από τη σκιά του Σίνζο Αμπε.