Σήμερα η πρόταση Ανδρουλάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Προβάδισμα σε Γιαννίτση
H επιλογή Μητσοτάκη με τον Κώστα Τασούλα - όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ - «ναρκοθέτησε» τη συναινετική διαδικασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση προκαλεί σοβαρό ρήγμα στα σενάρια περί ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα ανακοινώνει τη δική του πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης , αφού πρώτα συνεδριάσει στις 10:30 το πρωί, η ΚΟ του κόμματός του. Δε θα μπορούσε εξάλλου να γίνει αλλιώς, αφού η απολύτως ‘κομματική’ επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα, δεν άφησε πολλά περιθώρια συναίνεσης στο ΠΑΣΟΚ. Πολλώ δε μάλλον, που ακολούθησε η υποβολή ...διαπιστευτηρίων, όπως σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς, από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα.
Φαβορί ο Γιαννίτσης...
Χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και με τα στελέχη του κόμματός του που απαρτίζουν το Πολιτικό Κέντρο και όπως όλα δείχνουν, η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτή του Τάσου Γιαννίτση.
Ακαδημαϊκός με λαμπρή πορεία, και ταυτόχρονα πρώην υπουργός και εκπρόσωπος της «Ελλάδας της ισχύος, της Ελλάδας της αξιοπρέπειας και των θεσμικών εγγυήσεων», όπως λένε, ο Τάσος Γιαννίτσης, συγκεντρώνει όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε κατά τη γνώμη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να έχει ο πρώτος πολίτης της χώρας, αυτός που εγγυάται τη λειτουργία των θεσμών στο εσωτερικό και εκπροσωπεί τα εθνικά συμφέροντα στο εξωτερικό.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται, είναι ακόμα αυτό του επίσης πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μπένου, που ναι μεν έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πλην όμως τον «ακολουθεί» ακόμα η επιλογή να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ‘επόμενη μέρα’ των πυρκαγιών στην Εύβοια και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής το 2021.
Τρίτο όνομα στη “short list” του προέδρου του κόμματος, για την οποία πάντως είχε φροντίσει από μέρες, όταν έκανε τις επαφές του προκειμένου να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, αυτό του Νίκου Αλιβιζάτου, ενός εκ των κορυφαίων Συνταγματολόγων της χώρας, που όμως έχει ξαναπροταθεί στο παρελθόν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ολομέτωπη επίθεση στον Μητσοτάκη – Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΠΑΣΟΚ χρειώνουν απολύτως στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συνειδητή «ναρκοθέτηση» της πλέον συναινετικής διαδικασίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα και μαζί μία «μονοκρατορική αντίληψη». Σημειώνουν με νόημα ότι δεν έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά η επιλογή ενός εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του από τον πρωθυπουργό, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν όμως πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, σπεύδουν να «απαντήσουν» και στην κριτική που ασκείται ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο ότι μη στοιχιζόμενοι πίσω από την Κουμουνδούρου και την υποψηφιότητα της πάλαι ποτέ «δικής τους» Λούκας Κατσέλη, στο ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν να τερματίσουν ‘τρίτοι’ σε αυτή την ιδιότυπη κούρσα, ειδικά αν η Νέα Αριστερά στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ξέρουμε από τώρα ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», λένε, αφού πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με 151 βουλευτές στην τέταρτη ψηφοφορία, όπως φαίνεται και ότι θα γίνει και εν προκειμένω στις 12 Φεβρουαρίου. «Δεν κάνουμε διαγκωνισμό, ούτε αγώνα ταχύτητας, δεν κυνηγάμε το αργυρό ή το χάλκινο μετάλλιο. Αυτό που κάνουμε πλέον είναι να ζυγίσουμε τον ...συμβολισμό», συνεχίζουν, επαναλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει και δεν έχει, κατά τη γνώμη τους, ο πρώτος πολίτης της χώρας.