Σίδνεϊ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 15χρονος που μαχαίρωσε τον ιερέα
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν για τρομοκρατία στον 15χρονο που επιτέθηκε με μαχαίρι στον ιερέα στο Σίδνεϊ στις αρχές της εβδομάδας.
Παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης μετά την απαγγελία κατηγοριών για τρομοκρατία στον 15χρονο, χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για την προσευχή της Παρασκευής.
Την Πέμπτη, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία εις βάρος του 15χρονου για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του επισκόπου Μαρ Μάρι Εμάνουελ σε εκκλησία την Δευτέρα.
Οπτικό υλικό από τη στιγμή της επίθεσης δείχνει ένα αγόρι να συγκρατείται από τους πιστούς που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία και να φωνάζει στον Εμάνουελ ότι προσέβαλε το ισλάμ.
Η αστυνομία εικάζει ότι ο νεαρός μαχαίρωσε τον επίσκοπο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, έως και έξι φορές. Το αδίκημα αυτό επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στον φερόμενο δράστη δεν επιτράπηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Φόβοι για κλιμάκωση της ισλαμοφοβίας στο Σίδνεϊ
Σήμερα έξω από το τέμενος του Σίδνεϊ ο ηγέτης της κοινότητας Γκαμέλ Χέιρ είπε ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν, ενώ εκείνες που εργάζονται στο τζαμί ως επιτηρήτριες κλήθηκαν σε προσωρινή τηλεργασία.
«Ο πραγματικός μας φόβος είναι ότι μπορεί να στοχοθετηθούν οι γυναίκες εκείνες που είναι αναγνωρίσιμες μέσω της μαντίλας που φοράνε όταν περπατούν στους δρόμους ή στα εμπορικά κέντρα. Προς το παρόν φοβούνται να το κάνουν», είπε ο Χέιρ, γραμματέας της Μουσουλμανικής Ένωσης του Λιβάνου, η οποία επιβλέπει τρία τεμένη περιλαμβανομένου εκείνου του προαστίου του Σίδνεϊ, του Λακέμπα.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Μπόντι, την επίθεση στον Εμάνουελ και την πιθανότητα αντιποίνων υπάρχει διάχυτη ανησυχία στο συνήθως φιλειρηνικό Σίδνεϊ. Εγκλήματα με όπλο και μαχαίρι είναι σπάνιο φαινόμενο στην πόλη, μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.
Την Πέμπτη, σε βίντεο που ανέβασε ο επίσκοπος που δέχθηκε την επίθεση δήλωσε ότι αναρρώνει και ότι έχει συγχωρήσει τον δράστη, ενώ έκανε έκκληση για ειρήνη.
Ο Χέιρ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον επίσκοπο για το μήνυμα συγχώρεσης και ειρήνης που έστειλε και δήλωσε: «Τελικά όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο μήνυμα, την ίδια γη, την ίδια κοινότητα».