«Σιδερένια Ακτίνα»: Τι είναι το υπερσύγχρονο, αντιαεροπορικό του Ισράηλ
Ακόμη και σε μια ταινία του Τζέιμς Μποντ, μπορεί να φαίνεται λίγο τραβηγμένο: ένα λέιζερ που μπορεί να εκτοξεύσει εχθρικούς πυραύλους από τον ουρανό. Η ιδιοφυΐα που εφηύρε το αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος« (Iron Dome) του Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα λέιζερ που μπορεί να καταρρίψει τους εισερχόμενους πυραύλους χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός.
Ο δρ Ντάνι Γκολντ, δημιούργησε το σύστημα Iron Dome το οποίο αποτελείται από μια σειρά μπαταριών που χρησιμοποιούν ραντάρ για να ανιχνεύουν και να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να προσθέσει μια «νέα διάσταση» στο πολυεπίπεδο αμυντικό του σύστημα και έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα λέιζερ που μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους από τον ουρανό, ανέφερε η Sunday Telegraph.
Ο Δρ Γκόλντ, ο οποίος ηγείται της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ισραήλ, είπε ότι το νέο λέιζερ «δοκιμάζεται» κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Χαμάς και είχε πολύ καλά «δείγματα». «Πήραμε άδεια πριν από ένα χρόνο για να προχωρήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη και να φέρουμε το σύστημα στο πεδίο. Θα τελειώσουμε τη δουλειά σε πολλά χρόνια», είπε στην εφημερίδα.
Οι λεπτομέρειες για το νέο λέιζερ βλέπουν το φως καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την Κυριακή την πρόθεσή του να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Ράφα παρά τον διεθνή συναγερμό για το ενδεχόμενο αιματοχυσίας σε μια περιοχή που είναι γεμάτη με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας Ανθρωποι.
Καθώς 160.000 πύραυλοι της Χεζμπολάχ στρέφονται προς το Τελ Αβίβ και ο πόλεμος πλησιάζει στο βορρά, ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να επεκτείνει το σύστημα αεράμυνας του. Το «Iron Dome,» σύμφωνα με τον δρ Γκολντ «λειτουργεί καλά» και έχει 90% επιτυχία στο να σταματήσει τις εισερχόμενες επιθέσεις, αλλά ο επιστήμονας λέει «ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουν».
Το σύστημα είναι μέρος μιας ασπίδας που τυλίγει τη χώρα. Πάνω από το Iron Dome βρίσκεται η λεγόμενη «Σφεντόνα του Δαβίδ», η οποία είναι σχεδιασμένη για να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 200 μιλίων. Πάνω από τη σφεντόνα βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, τα οποία προσέφεραν προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο Δρ Γκολντ λέει ότι το νέο λέιζερ δεν θα αντικαταστήσει το Iron Dome, αλλά θα λειτουργήσει παράλληλα με αυτό, σημειώνοντας ότι το σύστημα «δεν λειτουργεί μέσα από σύννεφα» και «χρειάζεται καθαρό ουρανό».
Το λέιζερ προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα κόστους, εξήγησ. «Το να πυροβολείς φως δεν είναι τίποτα. Είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι κάθε πύραυλος που εκτοξεύεται από τον θόλο κοστίζει περίπου100.000 δολάρια.
Ο επιστήμονας είπε ότι δεν μπορεί να πει «πότε ακριβώς» το λέιζερ θα είναι έτοιμο για χρήση, αλλά εξήγησε πώς «μία στο τόσο παίζουμε με την τρέχουσα εργαλειοθήκη που έχουμε». Αν δεχόμαστε πυρά, μπορούμε να επεκτείνουμε τις δοκιμές».
Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία Έχοντας ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής έχει σκοτώσει τουλάχιστον 28.064 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Η Χαμάς συνέλαβε επίσης 250 ομήρους, 132 από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, αν και οι 29 θεωρούνται νεκροί, δήλωσε το Ισραήλ. Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεσή του να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, αλλά υποσχέθηκε «ασφαλή διέλευση» στους αμάχους που έχουν εκτοπιστεί εκεί.