Δείτε τη σφοδρότερη επίθεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Γάζα
Ηχηρή ήταν η αποδοκιμασία που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς το Ισραήλ, μετά την απόφαση Νετανιάχου να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν σημείωσε πως, «οι Ισραηλινοί απανθρωποποιήθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου. Οι όμηροι απανθρωποποιούνται καθημερινά από τότε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για την απανθρωποποίηση των άλλων».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι οικογένειες στη Γάζα των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τις παραδόσεις βοήθειας από το Ισραήλ είναι ακριβώς όπως οι οικογένειές μας. Είναι μητέρες και πατέρες, γιοι και κόρες, που θέλουν να κερδίσουν μια αξιοπρεπή ζωή, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να έχουν μια κανονική ζωή. Αυτοί είναι. Αυτό θέλουν. Και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε, δεν πρέπει, να χάσουμε την κοινή μας ανθρωπιά».
Ο ίδιος είπε ότι, οι ΗΠΑ, άσκησαν και εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ «με συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών» και να δώσουν περισσότερη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.
Για πρώτη φορά, ο Μπλίνκεν κάλεσε δημόσια το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα του Ερέζ, ώστε να φτάνει πιο άμεσα η βοήθεια στη βόρεια Γάζα. «Ο καθημερινός απολογισμός των αθώων πολιτών που πλήττονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ παραμένει πολύ υψηλός», προειδοποίησε.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε «μια συγκεκριμένη, χρονικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη οδό» για τον σχηματισμό παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ και την ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη των δύο κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το όραμα προϋποθέτει, «ένα Ισραήλ που είναι πλήρως ενσωματωμένο στην περιοχή, με κανονικές σχέσεις με σημαντικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας». Τέλος, σε ερώτηση για τον εάν οι ΗΠΑ θα έβλεπαν κάποιο ρόλο της Χαμάς στη διακυβέρνηση της Γάζας μεταπολεμικά, υπογράμμισε πως, «η σύντομη απάντηση είναι “όχι”».