Απομάκρυνση Σοϊγκού: Γιατί ο Πούτιν «καρατόμησε» τον υπουργό Άμυνας
Υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός της Ρωσίας
Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο νόημα προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απομάκρυνε τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του Σερκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, κι ενώ η σύρραξη στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Κυριακή (12/05), το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ειδικεύεται στα οικονομικά, θα αντικαταστήσει τον Σοϊγκού στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας για την πέμπτη θητεία του, πρότεινε στον Σοϊγκού να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας. Επί του παρόντος, στο συμβούλιο ηγείται ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην κατάσκοπος και από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν.
Ο Σοϊγκού αποτελεί τον μακροβιότερο υπουργό της Ρωσίας, καθώς ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το 2012 μετά τη θητεία του ως υπουργός Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης. Υπό τις εντολές του έγινε η μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ως υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε επιφορτιστεί με τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού και πιστεύεται ότι είχε άμεση πρόσβαση στον Πούτιν, κάνοντας τακτικά ταξίδια μαζί του για κυνήγι και ψάρεμα στη Σιβηρία.
Η δημοτικότητα του Σοϊγκού αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, επιχείρηση την οποία πιστώθηκε ότι οργάνωσε.
Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς και για την αδυναμία του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά που συνεχίζει να μαστίζει τον στρατό. Η χειρότερη στιγμή ίσως ήταν όταν ο Σοϊγκού αναγκάστηκε να αποκρούσει την ένοπλη εξέγερση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με ηγέτη τον μισθοφόρο Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Η θέση του Σοϊγκού φάνηκε να έχει αποδυναμωθεί τον περασμένο μήνα, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον μακροχρόνιο έμπιστό του Τιμούρ Ιβάνοφ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, ο οποίος κατηγορήθηκε για μεγάλης κλίμακας διαφθορά.
Η θέση της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία τοποθετήθηκε ο Σοϊγκού, θεωρείται τυπικά υψηλότερη από τον ρόλο του στο υπουργείο Άμυνας, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι μια κίνηση του Πούτιν που επιτρέπει στον παλιό σύμμαχό του να σώσει κάπως τη φήμη του.
«Νικητής στη μάχη θα είναι όποιος είναι ανοιχτός σε καινοτομίες»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διορίσει τον Μπελούσοφ, έναν βετεράνο οικονομολόγο, ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, αφού οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ.
«Είναι πολύ σημαντικό να εναρμονίσουμε την οικονομία της ασφάλειας με την οικονομία της χώρας, ώστε να ανταποκρίνεται στη δυναμική της τρέχουσας στιγμής», είπε ο Πεσκόφ.
Το δικό της νόημα είχε και η αποστροφή του Πεσκόφ ότι επιθυμία του Πούτιν είναι εκείνος που θα ηγείται του Υπουργείου Άμυνας να διασφαλίζει πως θα είναι «ανοιχτό σε καινοτομίες και σε νέες ιδέες». «Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.
Ένας οικονομολόγος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Αντρέι Μπελούσοφ αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981 με διάκριση και, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RBC, εξάσκησε το σάμπο και το καράτε στα νιάτα του και δεν υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 2000, έγινε σύμβουλος του Ρώσου πρωθυπουργού και εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομίας ως αναπληρωτής υπουργός έξι χρόνια αργότερα. Από το 2008 έως το 2012, ήταν διευθυντής του τμήματος οικονομικών, τα ίδια χρόνια που ο Πούτιν υπηρέτησε ως πρωθυπουργός.
Το 2012 έγινε υπουργός Οικονομικών. Από το 2013 έως το 2020, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ρώσου προέδρου. Από το 2020 εργάστηκε ως πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Mark Galeotti, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Mayak Intelligence με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Το να έχει έναν οικονομολόγο, κάποιον που έχει μιλήσει για την ανάγκη να υποταχθεί μεγάλο μέρος της οικονομίας στις ανάγκες του αμυντικού τομέα, είναι λογικό. Αυτό είναι κατά βάση δουλειά ενός οικονομικού διαχειριστή και ο Μπελούσοφ μπορεί να το κάνει αυτό».
Η Ρωσία ακολούθησε μια τεράστια αύξηση της βιομηχανικής στρατιωτικής παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια, με τις συνολικές αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται περίπου στο 7,5% του ΑΕΠ της.
Ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας που έχει συνεργαστεί με τον Σοϊγκού, μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας, σημείωσε: «Το Κρεμλίνο θέλει το Υπουργείο να ηγείται από έναν οικονομολόγο που ξέρει πώς να εξορθολογίζει τις δραστηριότητές του».
«Το υπουργείο Άμυνας υποτίθεται ότι θα είναι αποτελεσματικό και καλά διοικούμενο, ενώ οι πραγματικές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης αφήνονται στον στρατό», υπογράμμισε.