Σεπετός: Ο επίγειος παράδεισος στην Πελοπόννησο που γεννήθηκε η Θεά Αθηνά
Ανάμεσα στην Αρκαδία και την Ηλεία και πιο συγκεκριμένα μόλις λίγα μετά μακριά από την Ιερά Μονή Σεπετού που φιλοξενεί μια από τις σπουδαιότερες εικόνες της ορθοδοξίας της Παναγίας της Σεπετιώτισσας και έχει επιμεληθεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς, βρίσκεται σύμφωνα με την μυθολογία ο τόπος που γεννήθηκε η Θεά Αθηνά.
Ναι καλά διαβάσατε, η Θεά Αθηνά γεννήθηκε στην Ηλεία κάτω από τον καταρράκτη Τρίτωνα σε ένα παραδεισένιο τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
Η περιοχή της Ηλείας, ειδικότερα αυτή της Ολυμπίας, βρίθει αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αξιοθέατων. Το μυαλό των περισσότερων, φυσιολογικά, θα πάει στην Αρχαία Ολυμπία και στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για όλον τον πλανήτη. Στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορεί να δει και να θαυμάσει κανείς, προερχόμενα από πιο «κοντινές» περιόδους της ιστορίας.
Τρανό παράδειγμα, η Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού, κοντά στην Ανδρίτσαινα. Ένα μοναστήρι φτιαγμένο μέσα στον βράχο, που θαρρείς και «κρέμεται» στο κενό στέκει εκεί επιβλητικό και φιλόξενο για κάθε επισκέπτη.
Η Μονή ιδρύθηκε το 1150 μ.Χ. και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη περίοδο του Βυζαντίου αλλά και της Φραγκοκρατίας. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή αναδείχτηκε σε κέντρο ιστορικών αποφάσεων για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Το κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε ως το 1821 τροφοδότησε τον τόπο με πολλούς πατριώτες, γνωστούς και άξιους καπετάνιους της Επανάστασης. Στην εικόνα της Παναγίας πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έδωσαν τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος», ανάμεσά τους και ο πρωτοφιλικός Αλέξης Οικονόμου.