Self test: LIVE οι ανακοινώσεις από Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη [vid]
«Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου 2021. Η επόμενη παράδοση, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα και ο υπουργός εξήγησε τη διαδικασία διάθεσης των τεστ καθώς και πώς θα γίνονται από τους πολίτες. Στον διαδικτυακό αέρα θα βρίσκεται η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr προκειμένου να δηλώνονται τα θετικά self tests.
https://www.youtube.com/watch?v=Bmi1KmLyHIk
Παπαευαγγέλου: Νέο όπλο τα self test
«Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε έως ότου δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», τόνισε από την πλευρά της, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».
Αναφερόμενη στα μέτρα- ανάσες που δίνονται στην κοινωνία, είπε ότι με την μετακίνηση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους για άσκηση, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και «να επιλέξουν μέρη για την άσκηση, στα οποία δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος». «Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να δούμε φίλους που έχουμε να τους δούμε μήνες και μένουν σε διαφορετικούς δήμους. Να διατηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα», επισήμανε.
Στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα self test, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς όπως είπε, έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις».
Όπως είπε η ίδια αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.
«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.
«Πως πρέπει να απομονώνεται κάποιος στο σπίτι του όταν βγαίνει θετικός στο self test»
Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός το ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας. Ο θετικός τον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.
Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είπε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα εξιτήρια ασθενών covid -19 από αυτά. Ο ίδιος παρατήρησε συνολική επιβάρυνση που φτάνει στο 8% ενώ όπως είπε «ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ήταν 500 στην προηγούμενη εβδομάδα». Μάλιστα τόνισε πως καταγράφηκε μικρή αύξηση των θανάτων ο αριθμός των οποίων άγγιξε τους 70 ανά ημέρα την τελευταία βδομάδα.
Ο Γκ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιβάρυνση της επιδημίας κατά 4% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε επιβάρυνση και στις δύο πόλεις, περισσότερο στην Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 40 ως 65 ετών που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας».
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, εντάσσονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου 2021, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι εξής περιοχές:
- η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
- o δήμος Σερρών
- ο δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
- ο δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
- ο δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
- οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οι εξής περιοχές:
- η Περιφέρεια Αττικής
- οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
- οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
- ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
- ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
- ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
- ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
- ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Κήρυξη έκτακτης ανάγκης
Εν τω μεταξύ, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου 2021, η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Στις περιοχές αυτές, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, θα ισχύουν τα εξής:
- Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 - και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
- Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.
Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .
- Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
- Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Αντιθέτως, στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» περνούν οι περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Ηρακλείου καθώς και ο δήμος Μετσόβου όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης. Οι περιοχές αυτές «βγαίνουν» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.