Self test εργαζόμενοι: LIVE οι ανακοινώσεις από Βασίλη Κικίλια και Κωστή Χατζηδάκη [vid]
Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.
https://www.youtube.com/watch?v=qm9pFHBeOjU
Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self test θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:
- Λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ
- Εστίαση
- Μεταφορές
- Υπηρεσίες καθαρισμού
- Κουρεία
- Κομμωτήρια
- Κέντρα αισθητικής
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.
Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα. Τα self test θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ. Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.
Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self test. Το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων όσων απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές.
Η διαδικασία
Όπως ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους συγκεκριμένους τομείς:
- Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
- Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά τους εργαζόμενους
- Θα μεταφέρονται αυτόμτα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr
- Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ»
Σε περίπτωση που βγει θετικό το self-test του εργαζομένου, τότε πρέπει να ξανακάνει τεστ κορονοϊού είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή.
Αν βγει πάλι θετικό το δεύτερο τεστ, τότε θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα. Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.
Πρόστιμα για όσους αρνηθούν
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.
Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικά self test για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους του δημόσιου τομέα
Το σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2, που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Εξήγησε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια: Στην ελεγχόμενη και ασφαλής λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και δεύτερον στα διαθέσιμα αποθέματα self test με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Από τα 10.155 φαρμακεία μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self test .
Σε ποιες κατηγορίες του δημόσιου τομέα είναι υποχρεωτικό το self test
- Υπάλληλοι των ΚΕΠ,
- οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,
- οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας,
- οι δικαστικοί λειτουργοί και
- οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.
Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.
Μαγιορκίνης: Πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα self test
Επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ που ακολούθησε, το 70% των θετικών self-test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας, είπε από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό δείχνει την επιτυχία και την σημαντικότητα αυτού του τεστ. «Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορονοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά» μετά τη διενέργεια αυτών των ατομικών τεστ, τόνισε.
Η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως τα ατομικά τεστ που έχουν επιλέγει στη χώρα μας μπορούν να εντοπίσουν με επιτυχία του 80% όσους έχουν κορονοϊό. Μάλιστα επισήμανε ότι όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το ατομικό τεστ.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο ίδιος επανέλαβε πως τα self test που διανέμονται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2.
Είπε ότι πρόκειται για μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. «Σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος», ανέφερε.
Κατέληξε λέγοντας πως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. «Κάνουμε αυτοδιάγνωση αλλά συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζουμε συμπεριφορά αν έχουμε ένα αρνητικό τεστ».
Κικίλιας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας
Για σταθεροποίηση και ελαφρά μείωση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας, κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Παρατηρείται σταθεροποίηση, ελαφρά μείωση σε όλες τις περιοχές της χώρας εκτός από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση, η οποία πιέζει και τα νοσοκομεία μας στην βόρεια Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι ο δείκτης θετικότητας σε όλη τη χώρα υποχώρησε και άλλο αυτή την εβδομάδα, κάτω από 5% - στο 4,85 %.
Μιλώντας για την Αττική, είπε ότι καταγράφεται σταθεροποιητική τάση μετά από πολλές εβδομάδες και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ελπιδοφόρα αλλά και εύθραυστη. «Είναι μία εύθραυστη ισορροπία και γι' αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να εφησυχάσουμε. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, μας επιτρέπει σιγά-σιγά να ελπίζουμε ότι θα γυρίσουμε σε μερική κανονικότητα».
Ο Βασίλης Κικίλιας
Αναφερόμενος στον κυλιόμενο δείκτη νέων κρουσμάτων επταημέρου, είπε ότι πλέον καταγράφεται μείωση και σε αυτόν, καθώς κατά μέσο όρο έχουμε ανά ημέρα 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 44 έτη τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει υποχώρηση και στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ο οποίος έπεσε από τις 30.000 στις 27.426.
Πάντως υπάρχουν και περιφερειακές ενότητες που εξακολουθούν να προβληματίζουν όπως είπε ο Β.Κικίλιας: Αυτές είναι:
- η Κάλυμνος,
- η Θάσος,
- η Λευκάδα,
- ο Έβρος,
- η Ροδόπη,
- η Πιερία,
- η Φωκίδα,
- η Καβάλα,
- η Αρκαδία και
- η Πρέβεζα.
Ο υπουργός Υγείας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «ελευθερία» έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχει πλέον η δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδοθούν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Phizer στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο τρίμηνο που ήταν προγραμματισμένο. Αυτό σημαίνει όπως είπε, ότι αντιστοιχούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο αυτό στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
«Εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί κλείστε ραντεβού, βοηθήστε με τον δικό σας εμβολιασμό, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας να είναι πιο ασφαλείς, ώστε σύντομα να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι δόσεις να έρχονται όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson and Johnson και τις αναφορές που έχουν γίνει στην Αμερική για παρενέργειες, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και τόνισε πως «σε ό,τι έχει προκύψει, μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία, ακούσαμε τους ειδικούς στην χώρα μας και τους αρμόδιους οργανισμούς και αυτό θα κάνουμε και τώρα». Μάλιστα, παρακάλεσε οι δηλώσεις που αφορούν τα εμβόλια να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.
Πάντως, και αυτή τη φορά, ο υπουργός Υγείας έκανε ξεκάθαρο ότι υπερτερούν τα οφέλη του εμβολιασμού από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών ενός εμβολίου.