Σεξουαλική παρενόχληση: Σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σύμφωνα με έρευνα της Prorata
Έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση και την αντίληψη γύρω από το φλέγον ζήτημα των ημερών πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Prorata, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου, και το δείγμα αφορά 1115 άτομα, γυναίκες και άνδρες.
«Η χρυσή ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, κατήγγειλε πρόσφατα στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αποκαλύψεις της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας πολλές γυναίκες να μοιραστούν δημόσια αντίστοιχα βιώματα παρενόχλησης και κακοποίησης» ξεκινά στην σχετική δημοσίευση η εταιρεία, παρουσιάζοντας καρτέλες με τα αποτελέσματα - απαντήσεις των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με αυτά, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων, εκτιμούν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα προχωρά σε δημόσια καταγγελία ενός περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης, αφορά την πρόληψη και την αποτροπή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον. Το 87% συμφωνεί πως δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Τι απαντούν για την ''ποινικοποίηση'' του φλερτ
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η συνολική και ενεργή προσπάθεια για την πάταξη των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, αποτυπώνεται στην συνείδηση ορισμένων ως μέσο για την ''ποινικοποίηση'' του φλερτ. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στον συνολικό πληθυσμό μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται.
O ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης
Σε ερώτηση που αφορούσε τις συμπεριφορές ανδρών που εκλαμβάνουν οι συμμετέχοντες ως ενέργειες παρενόχλησης, συχνότερη απάντηση αποτέλεσε το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.
«Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώνουν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά» σημειώνει η σχετική ανάρτηση της Prorata.