Σεισμολόγοι για τα 4,8 Ρίχτερ στο Κρανίδι - «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι»
Σεισμική δόνηση 4.8 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Αργολίδας με επίκεντρο το Κρανίδι έγινε στις 7:20 το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11χλμ. νοτιοδυτικά από το Κρανίδι. Κατά την ίδια αυτόματη λύση το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10χλμ.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.
Κλειστά τα σχολεία στην Νότια Κυνουρία
Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη στο Action 24, ο Εμμανουήλ Δολιανίτης, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, ανέφερε «Πριν τον μεγάλο σεισμό έκανε προσεισμούς αλλά και τώρα συνεχίζει να κάνει μετασεισμούς. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια της Αρκαδίας.»
Τι λένε οι σεισμολόγοι - Λέκκας: Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό
Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».
Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.
Παπαδόπουλος: «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του, σχολιάζοντας τα πρωινά Ρίχτερ, σημείωσε πως «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε».
“Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί” τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:
“Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.
Μεγάλο το ρήγμα που «έδωσε» το σεισμό
Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι «η σεισμική δόνηση έγινε σε μια περιοχή όπου υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Εκεί υπάρχει και ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο είναι γνωστό και πρέπει να περιμένουμε πως θα εξελιχθεί.»
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε. Το ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς αλλά δεν έχει ιστορικό. Ο αργολικός κόλπος έχει μεγάλα ρήγματα αλλά δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Είναι αραιή. Υπήρξε ένας προσεισμός αλλά δεν δημιούργησε ανησυχία γιατί ήταν μόνο 1,8 στις 4:40».
Όσον αφορά στους μετασεισμούς, ο κ. Γκανάς ανέφερε «Έχουμε ήδη δυο μετασεισμούς σε κοντινή περιοχή. Αυτό είναι καλό αλλά περιμένουμε λίγο να περάσει η ώρα για να δούμε πως θα πάει.»
Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το σεισμό, σημείωσε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες τόνισε και σημείωσε πως το επίκεντρο είναι στην θάλασσα, στην χερσόνησο στο Κρανίδι, ενώ υπογράμμισε πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στις Σπέτσες. Όπως ανέφερε: «Θα δούμε πως εξελίσσεται η ακολουθία».
Στην Κρήτη η πρώτη άσκηση σεισμού πανελλαδικά
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες η Κρήτη θα είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στην οποία μέσα στο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μεγάλη άσκηση σεισμού με την επωνυμία «Μίνωας 2024
Η άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κρήτη, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τη διενέργεια ασκήσεων αντιμετώπισης σεισμού σε όλη τη χώρα.
«Είναι μια άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης, δηλαδή σε όλη την Κρήτη, είναι η μεγαλύτερη που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο ελληνικό χώρο και ουσιαστικά πρόκειται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και όλων των συνοδών φαινομένων τα οποία προκύπτουν απ’ το σεισμικό κίνδυνο», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.