Σεισμός τώρα: 4,4 Ρίχτερ νότια της Νισύρου
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 8:09, 351 χλμ ΑΝΑ της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. Ν της πόλης της Νισύρου.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από την πρωινή σεισμική δόνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλοί σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, ωστόσο οι σεισμολόγοι και οι καθηγητές Γεωλογίας εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
«Οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο»
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Γεωλογίας Εύη Νομικού, που είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα στο skyrodos.gr για τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Νισύρου, το φαινόμενο παρακολουθείται και η σεισμική δόνηση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ηφαίστειο της Νισύρου.
«Υπάρχει μία σεισμική διέγερση, αλλά επιμένουμε και τώρα να λέμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου».
Σύμφωνα με την κυρία Νομικού, «έχουμε κάνει τους τεκτονικούς χάρτες της περιοχής, έχουμε δηλαδή χαρτογραφήσει με πολυτεσμικά συστήματα και γεωφυσικά όργανα όλο τον υποθαλάσσιο χώρο, μεταξύ Κω και Νισύρου και έχουμε βρει το μήκος αυτών των ρηγμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι το δυναμικό αυτών των ρηγμάτων νότια της Νισύρου, δεν μπορεί να δώσει πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς».
Ερωτηθείσα η Καθηγήτρια Γεωλογίας αν υπάρχει ενδεχόμενο με το λεγόμενο «ντόμινο» να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα στην Κω, απάντησε: «Το θεωρούμε απίθανο. Αλλά επειδή αυτά τα ρήγματα βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο, δυστυχώς δε μπορούμε να πάμε να τα μελετήσουμε επί τόπου. Δεν μπορούμε να βγάλουμε για το λόγο αυτό πολύ γρήγορα συμπεράσματα, γιατί δεν δύναται π.χ. να πάρουμε ένα βαθυσκάφος, ένα ρομποτικό σύστημα και να πάμε στην περιοχή η οποία κινήθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο το ρήγμα αυτό».