Σεισμός στη Θήβα: «Ακόμη και 5 Ρίχτερ αρκούν για να γίνει ζημιά», αναφέρει ο Άκης Τσελέντης
Σεισμός στη Θήβα: Η δόνηση ισχύος 4,3 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Απριλίου, στην περιοχή της Θήβας, είναι η πέμπτη από το 2020, όταν ξεκίνησε η πυκνή σεισμική ακολουθία στην περιοχή, που ξεπερνά τα 4 Ρίχτερ. Οι μικρότερης ισχύος δονήσεις ωστόσο μπορεί να είναι ακόμη και δεκάδες καθημερινά. Με ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής Άκης Τσελέντης, αναφέρεται αναλυτικά στην εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά του φαινομένου.
Όπως τονίζει, η σεισμική δράση συσχετίζεται με δύο ρήγματα στις τεκτονικές δομές του ρήγματος Υλίκης και του ρήγματος Καλλιθέας στα ανατολικά. Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται και βίντεο με την τρισδιάστατη απεικόνιση των επικέντρων κάτω από αυτή την περιοχή.
Οι σεισμολόγοι δεν εντοπίζουν προς το παρόν μετατόπιση της σεισμικότητας προς άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής, που θα μπορούσαν με βάση το ιστορικό τους να «δώσουν» πολύ ισχυρές δονήσεις. Θυμίζει πάντως ότι το ρήγμα της Καλλιθέας το 1914 είχε «δώσει» ένα κάπως ισχυρό σεισμό, που είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στη Θήβα.
Θυμίζει παράλληλα ότι η Θήβα «έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρούς σχηματισμούς», κάτι που μπορεί να οδηγήσει ώστε «ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια».
Ζητάει να γίνει «μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο». Συστήνει παράλληλα οι κάτοικοι να ακολουθούν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης.