Σεισμός σήμερα: Δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ έγινε αισθητός στη Σάμο και στα γύρω νησιά 37 λεπτά μετά τη μία (01:37) τα ξημερώματα της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός είχε επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10,5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο που έδωσε τα 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020.
Ο σεισμός του Οκτωβρίου στον κόλπο της Εφέσου, βούλιαξε στο πένθος Ελλάδα και Τουρκία αφού είχε ως αποτέλεσμα εκατόν δεκατέσσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και να σκοτωθούν δύο μαθητές στο Βαθύ της Σάμου.
Σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι, ο σεισμός κατατάσσεται επίσημα στο επίπεδο VIII (8 με μέγιστο το 12), δηλαδή «καταστροφικός». Λίγα λεπτά αργότερα, συνεπεία του σεισμού προκλήθηκαν τσουνάμι, που έπληξαν τόσο τη Σάμο και παρακείμενα νησιά όσο και την περιοχή της Σμύρνης.
Στη Σάμο προκλήθηκαν ζημιές σε παλιά κτίρια καθώς και σε υποδομές όπως δρόμοι και λιμάνια. Στο Καρλόβασι κατέρρευσε τμήμα του ναού της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και τα παλιά βυρσοδεψία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Το λιμάνι του Καρλοβάσιου υπέστη ρηγματώσεις και καθιζήσεις. Στο Βαθύ Σάμου καταστράφηκαν πολλά πετρόκτιστα κτίρια. Ζημιές παρατηρήθηκαν και στο Πυθαγόρειο, και αρχαία αγγεία έσπασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγόρειου. Τμήμα των τειχών του κάστρου του Λυκούργου Λογοθέτη κατέρρευσε και στο πόδι του μεγάλου κούρου της Σάμου δημιουργήθηκε ρωγμή.
Στη Σμύρνη κατέρρευσαν 17 κτίρια, 4 από τα οποία ολοσχερώς, κυρίως δε στις περιοχές του Μπουρνόβα, του Μπαϊρακλί και του Κορδελιού. Ο αριθμός των κατεστραμμένων και με πολλές ζημιές κτίρια ανήλθε στα 58. Το τσουνάμι προκάλεσε πλημμύρες σε Σεφερίχισαρ, Τσεσμέ και Σμύρνη.
Από το σεισμό επλήγη και η πόλη της Χίου, όπου εμφανίστηκε μεγάλη ρωγμή στον λιμένα της πόλης. Ζημιές σημειώθηκαν ακόμη στον ναό της Ευαγγελιστρίας και σε παλιά σπίτια. Στην Ικαρία επίσης σημειώθηκαν ζημιές και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού.
Στις 11 Αυγούστου 1904, 116 χρόνια πριν, ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,8 ρίχτερ, είχε πλήξει το νησί της Σάμου. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά. Σημειώνεται πως, ο σεισμός αυτός, είχε μέγιστη ένταση Μερκάλι Χ. Η κλίμακα αυτή, δεν μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, όπως η κλίμακα Ρίχτερ. Αντίθετα, ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μια δεδομένη περιοχή. Το επίπεδο Χ, στο οποίο ταξινομήθηκε ο σεισμός αυτός, θεωρείται ακραίο.
Σεισμική δραστηριότητα και ιστορία του νησιού
Η Σάμος θεωρείται ένα εν γένει σεισμογενές νησί, με πολλαπλούς σεισμούς μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες. Έξι σεισμοί καταγράφηκαν κατά τον 19ο αιώνα και δύο περισσότεροι τον 20ο αιώνα. Μια ανάλυση δείχνει ότι τρεις σεισμοί έχουν συμβεί πριν τον 19ο αιώνα, περίπου το 200 π.Χ., 47 και το 1761. Ένας σεισμός το 1476 που ίσως κατέστρεψε το νησί είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του νησιού από τους Γενουάτες. Επίσης, τον 6ο αιώνα έγινε άλλος σεισμός περίπου το 500 μ.Χ.