Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Χιλιάδες κτήρια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές -«Κατασκευαστικές αμνηστίες» μοίραζε ο Ερντογάν
Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 20.665, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι.
Εξάλλου στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.500, σύμφωνα με απολογισμούς των κρατικών μέσων ενημέρωσης και των υπηρεσιών διάσωσης σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Ήδη δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ομαδικοί τάφοι για να θάψουν οι συγγενείς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.
Ο Ερντογάν δεν επέβαλε την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα
Πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί αυτή η φυσική καταστροφή, για την οποία η Τουρκία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε τέτοια ερείπωση στα κτήρια και τις υποδομές.
Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC, τα κτήρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.
Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτήρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας.
Πρόκειται, όπως τονίζει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, για κανονισμούς και νομοθεσία, που ψηφίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, με την πιο πρόσφατη νομοθεσία να περνά το 2018.
Σύμφωνα με τον Πελίν Πινάρ Γκιριτλίογλου, επικεφαλής του τεχνικού επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, μέχρι 75.000 κτήρια που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας, έχουν τύχει τέτοιων «αμνηστιών».
Έκθεση, δε, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών, το 2018, αποκαλύπτει ότι το 50% των κτηρίων στην Τουρκία -ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 13.000.000 κτίρια- είχε κατασκευαστεί κατά παράβαση κανονισμών.
Σαθρά υλικά
Από την περασμένη Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι ήδη κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ η πρώτη μήνυση, ενώ συνελήφθη ο κατασκευαστής του 12όροφου κτιρίου που παγίδευσε 800 ζωές.
Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο και στην κατοχή του κατασκευαστή βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό.
Το συγκρότημα Ronesans Residence στην επαρχία Χατάι, διαφημιζόταν ως «γωνιά του Παραδείσου». Στα χαλάσματα, έχουν μεταξύ εκατοντάδων εγκλωβιστεί ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ.
Τρομάζουν τα ρήγματα
Τα πολλά ρήγματα που οι δύο μεγάλοι σεισμοί της Δευτέρας ενεργοποίησαν και οι οποίοι παρουσιάζονται σε χάρτη της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», απειλούν πλέον την Τουρκία με καταστροφικούς σεισμούς. Ακόμα, σε βίντεο του τουρκικού δικτύου Haber Turk παρουσιάζεται ένα τεράστιο ρήγμα 500 χιλιομέτρων που διασχίζει πολλές περιοχές, κατοικημένες και αγροτικές, καθώς και αυτοκινητοδρόμους.
Σημειώνεται, ότι η ομάδα των Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρου Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλου εντόπισε μεγάλο σεισμικό ρήγμα κοντά στην πόλη Νουρντατζί.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το ρήγμα που ξεκινά από την πόλη, κοντά στο επίκεντρο του φονικού σεισμού. «Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη».