Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Πάνω από 9.500 οι νεκροί - Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες
Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.
“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση Λευκά Κράνη.
Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.
8.000 διασωθέντες από τα συντρίμμια – 50.000 κλίνες για τους άστεγους
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα χαλάσματα και έχουν μεταφερθεί σε τοπικά νοσοκομεία οι περισσότεροι σε κρίσιμη κατάσταση. Με τις καιρικές συνθήκες να είναι δύσκολες στην περιοχή με πολύ κρύο και χιόνι ζήτημα παραμένει το που θα στεγαστούν όσοι επέζησαν το χτύπημα του σεισμού αλλά μέσα σε μία στιγμή έχουν χάσει τα πάντα.
Η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε πως έχει επιτάξει όλα τα ξενοδοχεία της Αττάλειας και 50.000 κλίνες είναι από σήμερα διαθέσιμες στους πληγέντες που θα μεταφερθούν στο σημείο από τις τουρκικές αρχές.
Επίσης από τις πρώτες ώρες της καταστροφής ο τουρκικός στρατός έχει στείλει στην περιοχή 54.000 στρατιωτικές σκηνές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 100.000 κρεβάτια.
"Πού είναι το κράτος;"
Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.
"Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (...) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ", διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.
Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.
"Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (...) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (...) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο", διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.
Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. "Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι", λέει και συνεχίζει: "Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως".
Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. "Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;", ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι "πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι", προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα)
Ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο δίνουν μάχη με την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας, αφού μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Η λειτουργία του λιμανιού διακόπηκε μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς εξαιτίας των μεγάλων σεισμών που έπληξαν τη Δευτέρα την περιοχή, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες κατηύθυναν τα φορτηγά πλοία τους προς άλλα λιμάνια.
Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως η πυρκαγιά κατασβέσθηκε χθες, Τρίτη, το πρωί.
Σπεύδουν ομάδες διάσωσης
Ήδη, η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τρεις ανθρώπους (έναν άνδρα και δύο κορίτσια) από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διασώστες έβγαλαν από τα ερείπια που άφησαν οι σεισμοί άλλη μια γυναίκα ζωντανή και ένα αγόρι 15 χρονών. Επίσης ανέσυραν ένα κορίτσι και έναν άνδρα 40 ετών, νεκρούς.
Η ελληνική αποστολή διάσωσης ετοιμάζεται να ενισχυθεί, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.
Επίσης συρρέουν ειδικοί και διασώστες από πολλές χώρες στην Τουρκία, σε αντίθεση με τη Συρία που το εμπόλεμό της και η στάση της Δαμασκού έχει αποτρέψει την παρουσία πολλών ξένων διασωστών.
Οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών έφτασαν χθες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.
Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή "όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή". Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία.
https://twitter.com/Talhaofficial01/status/1622665033309200387?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622665033309200387%7Ctwgr%5E21caa5312d8942bcc0e7da079aa4eb0a1fa213c4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F349288%2Fseismos-tourkia-plisiazoun-tou-8-000-oi-nekroi-terastia-anthropistiki-krisi
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.
Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το καθεστώς" της Δαμασκού.
Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.