Σεισμός 4,8 Ρίχτερ: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για το ρήγμα της Αταλάντης [vid]
Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στην Αταλάντη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας.
O πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συμβούλευσε τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από παλιά κτήρια. Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε μιλώντας στο MEGA πως ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.
«Έχουμε να κάνουμε, αρχικά, με έναn σεισμό της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Στη συνέχεια, ο σεισμός αυτός υποβαθμίστηκε σε 4,8. Βεβαίως, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού αυτού. Ένας σεισμός, ο οποίος δόθηκε αρχικά η εντύπωση ότι είναι στην Αταλάντη και πράγματι είναι κοντά την Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.
Το ρήgμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα, δηλαδή πριν από περίπου 130 χρόνια. Που έχει δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που το αντιμετωπίζουμε με δέος, σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:
Εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε ως προς το ρήμα της Αταλάντης είναι ότι το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Δεν γεμίζει κάθε 130-150 χρόνια, αλλά σε μια περίοδο της τάξεως των 600-700 ετών.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα μιας ηπειρωτικής λεκάνης όχι προς τη μεριά του Ευβοϊκού κόλπου, αλλά προς τη μέσα πλευρά, δηλαδή Ορχομενό και Αμφίκλεια. Είναι ένα από τα ρήγματα αυτά που κάνουν μια μικρή λεκάνη εκεί πέρα που έγινε ο σεισμός και το 2013, με παρόμοιο μέγεθος.
Δεν είχαμε επιπτώσεις στην περιοχή. Βέβαια, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή όσο και μέχρι την Αθήνα. Θεωρώ πως πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου και με άλλα σεισμικά φαινόμενα, τα οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουμε. Και στη συνέχεια, να δούμε πιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα», ανέφερε.
Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.