Σπιράλ σεισμών σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό «τραντάζουν» την ψυχολογία των νησιωτών
Στον χορό των Ρίχτερ βρίσκονται για 12η μέρα οι Κυκλάδες. Παράθυρο αισιοδοξίας από τους επιστήμονες για εκτόνωση του φαινομένου.
Δεν έχουν τέλος οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το φαινόμενο που ξεκίνησε από τις 25 Ιανουαρίου απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα με σεισμολόγους και γεωλόγους να έχουν μεταβεί στο νησί της Σαντορίνης προκειμένου να εξετάσουν την περιοχή.
Ύστερα από 12 ημέρες όπου έχουν προκληθεί συνολικά 12.000 σεισμοί μεσαίου μεγέθους, οι επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική τονίζοντας ότι ήδη παρατηρείται μείωση του ρυθμού.
Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, προκλήθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη δυνατές δονήσεις, στα 4,2 στην Αμοργό και 4,1 στην Ανάφη ενώ τα 5 Ρίχτερ ακολούθησαν μέσα σε λίγα λεπτά άλλοι τρεις σεισμοί: δύο στα 4,3 Ρίχτερ και ένας ακόμη στα 4,1 Ρίχτερ.
Αύξηση στην πώληση ηρεμιστικών
Οι σεισμοί που έχουν προκαλέσει την ανησυχία στους κατοίκους που δεν εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη ανέβασαν ραγδαία τις πωλήσεις ηρεμιστικών χαπιών.
Συγκεκριμένα, ο φαρμακοποιός Θανάσης Μέντας μίλησε στην κάμερα του Flash.gr και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί. «Βιώνω την κατάσταση πολύ ψύχραιμα. Άλλοι όμως έχουν πανικοβληθεί, άλλοι έχουν φύγει και άλλοι μένουν εδώ βέβαια, αρκετά προβληματισμένοι. Γενικά είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο» σημείωσε ο κ. Μέντας και συνέχισε «ύστερα από το πρώτο σοκ, όσοι έφυγαν θα γυρίσουν».
Για την ψυχολογία των κατοίκων που έχουν απομείνει στη Σαντορίνη, ο κ. Μέντας τόνισε «Αυτοί που έμειναν εδώ λογικά είναι και οι πιο ψύχραιμοι. Βέβαια έχουν και τις αμφιβολίες τους γιατί ρωτάνε τι θα γίνει. Υπάρχει μια αύξηση στα ηρεμιστικά και πιο φυσικά σκευάσματα. Έχω δει ανθρώπους που έχουν συνταγογραφήσει ηρεμιστικά που δεν είχαν πάρει στη ζωή τους. Το βράδυ υπάρχει πιο έντονος φόβος».
Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων στη Σαντορίνη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά που επηρεάζονται από τη σεισμική ακολουθία, τα οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο νησί την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr ήδη, τις προηγούμενες ώρες, έγινε η πρώτη σύσκεψη των παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού αλλά και της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Ενώ σε νέα σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (10/2) θα οριστικοποιηθεί η εισήγηση που θα γίνει προς τον Πρωθυπουργό.
Ενισχύσεις στους εργαζόμενους
Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης, στην αιχμή των προτεραιοτήτων έχουν τεθεί οι εργαζόμενοι που πλήττονται από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κήρυξης της Σαντορίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και συζητήθηκε είναι να αξιοποιηθεί η εργαλειοθήκη των ενισχύσεων που δόθηκαν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως ο Daniel.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η καταβολή ειδικής αποζημίωσης περίπου 600 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους των επιχειρήσεων των νησιών, αλλά και η πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την κάλυψη της σύνταξης και των άλλων ανταποδοτικών παροχών.
Πιο σύνθετη είναι η άσκηση για την περίπτωση για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Άλλωστε τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνουν επιπτώσεις στον ούτως ή άλλως μειωμένο – αυτήν την περίοδο - τζίρο τους. Από εκεί και πέρα η ίδια ανάλυση θέλει κάποιες ζημίες να αφορούν κάποιες περιορισμένες ακυρώσεις προκρατήσεων, αλλά και την αναστολή κάποιων εργολαβικών δραστηριοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση όπως έλεγε καλά ενημερωμένη πηγή στον Flash.gr, «η πολιτεία θα είναι παρούσα και με αυτόν τον τρόπο εάν απαιτείται», αλλά ταυτόχρονα υπογράμμιζε ότι δεν πρέπει να εκπεμφθεί «το λάθος μήνυμα» που θα πλήξει ο τουριστικό προϊόν καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν βρίσκεται στο απευκταίο σενάριο.
Υπάρχει ύφεση του φαινομένου
Αποκλιμάκωση του φαινομένου μέσα από τους συνεχείς σεισμούς στη Σαντορίνη βλέπει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται χαμηλότεροι ρυθμοί στη συχνότητα.
Την Κυριακή σημειώθηκαν τρεις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καραστάθης ερωτώμενος για το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι της Σαντορίνης εκκένωσαν το νησί υπό τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού ξεκαθάρισε «Η πολιτεία συστήνει μέσω της Επιτροπής τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Δε μίλησε κανένας για εκκένωση και να φύγει ο κόσμος από τα σπίτια του. Εγώ ενδεχομένως θα καθόμουν στο νησί γιατί τα επίκεντρα είναι σε απόσταση από τα οικιστικά κέντρα».
Αναφορικά με τη σεισμική ακολουθία εκτίμησε ότι «Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε την αλλαγή την περασμένη Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί. Πρέπει να περάσουν λίγες μέρες για να εμπεδωθεί».
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι τα νέα είναι καλά. «Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, Αυτό που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευτεί έτσι και τις επόμενες ημέρες. Αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή – που κατά πασά πιθανότητα φαίνεται η μείωση – θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης» δήλωσε.
Μάλιστα, ερωτηθείς αν αυτή η σεισμική δραστηριότητα ενέχει κάποιο κίνδυνο για τους κατοίκους, εμφανίστηκε κατηγορηματικός, εξηγώντας πως τα επίκεντρα είναι σε αρκετή απόσταση από τα αστικά κέντρα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά.