Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αυτοί είναι οι νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που ποντίστηκαν στην Καλντέρα
Οι δύο νέοι σεισμογράφοι αντικατέστησαν άλλους δύο, που εδώ και επτά ημέρες συνέλεξαν πολύτιμα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα.
![Γιάννης Κέμμος / flash.gr Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/whatsapp-image-2025-02-10-at-124846.jpeg?crop=1600,990,0,105)
![Γιάννης Κέμμος Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/kemmos-new.png)
Τα Ρίχτερ συνεχίζουν να ταρακουνούν τις Κυκλάδες και ειδικά τη Σαντορίνη και οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν τα πολύτιμα δεδομένα που θα μελετήσουν προκειμένου να μπορέσουν να εξάγουν ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και το κατά πόσο είμαστε εν αναμονή ενός μεγαλύτερου σεισμού.
![Γιάννης Κέμμος / flash.gr Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-10-at-124846-3.jpeg)
Η εβδομάδα για τους σεισμολόγους που βρίσκονται στη Σαντορίνη ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική αποστολή. Την τοποθέτηση δύο νέων σεισμογράφων που αντικατέστησαν τους δύο που εδώ και επτά ημέρες συνέλεξαν όλα τα δεδομένα για τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τους δυνατούς ανέμους και το κρύο που περονιάζει ως το κόκκαλο, το καΐκι με τους δύο νέους σεισμογράφους βγήκε στα ανοιχτά της Καλντέρας και τα δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα ποντίστηκαν και ήδη ξεκίνησαν να στέλνουν τα δεδομένα τους.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα τοποθετήθηκαν σε βάθος μεταξύ 300-400 μέτρων. Η μπαταρία που φέρουν διαρκεί έως και δέκα ημέρες, γι' αυτό και πριν αυτή τελειώσει πρέπει να αντικατασταθούν. Οι σεισμογράφοι καταγράφουν δεδομένα περίπου 5 Gigabyte έκαστος σε μία κάρτα μνήμης που φέρουν.
![Γιάννης Κέμμος / flash.gr Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-10-at-124846-2.jpeg)
Οι σεισμογράφοι που ποντίστηκαν στην Καλντέρα είναι ακόμη σε φάση εξέλιξης. Πρόκειται για πρωτότυπα, πάνω στα οποία οι επιστήμονες «πατούν» προκειμένου να τα εξελίξουν και αυτή τη στιγμή το πρώτο ζητούμενο αναφορικά με την εξέλιξή τους έχει να κάνει με τη διάρκεια της μπαταρίας. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουν ώστε οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι να φέρουν μπαταρίες που θα διαρκούν για περίπου έναν μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κανονικό μέγεθος αυτών των αισθητήρων είναι αρκετά μεγαλύτερο και η μπαταρία τους μπορεί να διαρκεί έως και έναν χρόνο, ωστόσο αυτά τα μικρά πρωτότυπα δεν έχουν μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια.