Σεισμοί στη Λέσβο: Επιφυλακτικοί για το φαινόμενο οι επιστήμονες - «Χρειάζεται προσοχή»
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικές με τους σεισμούς που σημειώνονται από τα ξημερώματα στη Λέσβο ενώ επισημαίνουν πως είναι νωρίς για να που με βεβαιότητα ότι η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Συστήνουν δε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης.
Αναλυτικά, μιλώντας σε ΕΡΤ και ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε πως από τη 01:30 το βράδυ έχουν σημειωθεί 17 σεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 4,9 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο συγκεκριμένος σεισμός, ανέφερε ο κ. Χουλιάρας δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό και δήλωσε πως είναι νωρίς για συμπεράσματα για το αν η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Στον ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Λέσβο τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε πως «είναι δυναμικό φαινόμενο ο σεισμός, κάθε μικρότερη δόνηση που προστίθεται, μας βοηθά να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Είναι νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 4,9 Ρίχτερ» εκτίμησε.
Αφήνοντας για ακόμη μια φορά αιχμές είπε πως «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως πέρσι στο Αρκαλοχώρι ή στις 29 Νοεμβρίου στην Εύβοια, όταν λίγες ώρες μετά τις αναφορές από σεισμολόγους ότι “κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, που σημαίνει κατά 95%”, η Φύση τους διέψευσε, καθώς έγιναν ισχυρότεροι σεισμοί».
Είπε ακόμη, στρεφόμενος κατά της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι «το θέμα δεν είναι μόνο τι λένε οι σεισμολόγοι στους κατοίκους των περιοχών, αλλά και οι οδηγίες που δίνει η πολιτική προστασία στις δημοτικές Αρχές των περιοχών όπου έχει εκδηλωθεί ο σεισμός και στην Εύβοια είδαμε ότι δεν έδωσαν καμία».
Για τους σεισμούς στην Λέσβο που έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου τοποθετήθηκε με ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 268 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου.
Επίσης, στις 08:39 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου.
Οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής.)
Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής.