Σεισμοί: Αυτές τις περιοχές παρακολουθούν οι ειδικοί - Η εισήγηση Λέκκα για τη Θήβα, η εκτίμηση Τσελέντη [vid]
Τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή της Θήβας τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, με αφορμή την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Λέκκας: Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς -όπως είπε- οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα αμείωτη άδω και περίπου 4 μήνες και θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχεδία μας με βάσει και τις ανάγκες που προέκυψαν με τον σεισμό στην Κρήτη, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Στην επιτροπή σεισμικού Κίνδυνου που συνεδρίασε χτες το βράδυ επισημάναμε την αναγκαιότητα οι Δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Παπαδόπουλος: Να ξεκαθαρίσουμε αν πέρασε ο κίνδυνος ή όχι
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της έκτακτης σύσκεψης, επισημαίνοντας πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».
«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Τσελέντης: Παρακολουθούμε τη Θήβα, τη Νίσυρο, τον Δυτικό Κορινθιακό
Με αφορμή τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μίλησε στην «Καθημερινή» και τόνισε: «Συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν 70 σεισμογράφοι σε όλο το νησί, να παραμείνουν εκεί για ένα έτος, ώστε κατόπιν, με τα κατάλληλα συστήματα, να υπολογίσουμε το πώς επηρεάζονται τα αστικά κέντρα του νησιού».
«Παρακολουθούμε τη Θήβα, τη Νίσυρο, τον Δυτικό Κορινθιακό. Στη Θήβα υπάρχει ένα ρήγμα με δύο τμήματα. Το ανατολικό ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το δυτικό. Το δυναμικό του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε δεν μας ανησυχεί. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση των σεισμών σε αυτά. Στη Νίσυρο οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, αλλά με κάποια ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο πεντάμηνο. Εκτιμώ ότι εκεί θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά θα είναι υποθαλάσσιος. Τέλος, μικροσεισμική δραστηριότητα υπάρχει και στον Δυτικό Κορινθιακό, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις για ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων».