Σε θετικό το κλίμα η συνάντηση: Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για το Κυπριακό
Την ικανοποίηση για την συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να προωθηθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζουν πηγές τους κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν, φαίνεται να υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση για συνεργασία σε διάφορους τομείς και ξεκαθαρίζουν ότι το πλαίσιο των συζητήσεων είναι σαφώς καθορισμένο.
Η Αθήνα εκτιμά ότι είναι μία ευκαιρία για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι το Κυπριακό συζητείται αυστηρά εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και στη βάση των διεθνών συνθηκών και της νομιμότητας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο την πρόθεση του, να θέσει το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών εντός αυτού του πλαισίου και της ανάγκης να υπάρξει εκ νέου τριμερής συνάντηση για τον καθορισμό των ορίων για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα σε ότι αφορά στον πολιτικό διάλογο για τις διαφορές των δύο χωρών δεν μετακινείται απο την θέση της αδιαπραγμάτευτης εθνικής κυριαρχίας και δεν μπαίνει τέτοιο θέμα σε διάλογο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας σε θέματα που ωφελούν και τις δύο χώρες, όπως στο μεταναστευτικό όπου πρέπει να υπάρχει απο κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος ενώ και σε θέματα πολιτικής προστασίας οι προκλήσεις είναι κοινές.
Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, να γίνει στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο.
Αμέσως μετά της συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.
Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.
Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».