Σε ποια πόλη είναι παράνομο να πεθάνεις
Υπάρχει μια πόλη στη Νορβηγία που το να πεθάνεις αλλά και να ταφείς εκεί, απαγορεύεται από τον νόμο.
Πρόκειται για την κωμόπολη Longyearbyen της Νορβηγίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως το πιο καταθλιπτικό μέρος στον κόσμο.
Οι λόγοι πολλοί. Καταρχάς έχει πολική νύχτα που διαρκεί 4 μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο και επιπλέον, είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη.
Τον παράλογο νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να πεθάνουν, θέσπισε πριν από μισό αιώνα η νορβηγική κυβέρνηση και συνδέεται άμεσα με την ιδιαίτερη ιστορία της πόλης
Το πρόβλημα της ταφής
Στο Longyearbyen το κρύο είναι απίστευτο. Η πιο κρύα ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία του έδειξε θερμοκρασίες -46,3 βαθμών Κελσίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία ιστορικά ήταν μεταξύ 3 και 7 βαθμών Κελσίου. Αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα στην ταφή.
Το ανώτερο τμήμα του εδάφους είναι σχεδόν μόνιμα καλυμμένο από πάγο, κάτι που εμποδίζει τις παραδοσιακές μεθόδους ταφής. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί όμως.
Ο σκληρός πάγος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σκαφτεί για να δεχτεί τάφους, ενώ λόγω των θερμοκρασιών, οποιαδήποτε θαμμένα πτώματα δεν αποσυντίθεται ποτέ, απλά διατηρούνται, δημιουργώντας θέμα χώρου.
Αυτό δημιουργεί και ένα άλλο πρόβλημα. Όταν κάποιος πεθαίνει από κάτι μολυσματικό, ο ιός, βακτήριο, παράσιτο ή μύκητας, δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν νεκρό ξενιστή υπό σήψη.
Λόγω όμως των θερμοκρασιών στον Αρκτικό κύκλο, τέτοιοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί μπορεί να διατηρηθούν για χρόνια στις παγωμένες σορούς, περιμένοντας έναν νέο ξενιστή.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η κυβέρνηση θέσπισε έναν νόμο, που καθιστά παράνομο τον θάνατο και την ταφή εντός των ορίων της πόλης ενώ οι είσοδοι στα υπάρχοντα νεκροταφεία έχουν σφραγιστεί.
Έτσι, οι κάτοικοι του Longyearbyen που πεθαίνουν μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα της Νορβηγίας, πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακριά.
Δύσκολη η ζωή (και ο θάνατος) στο Longyearbyen...