Σε ποια περίπτωση ο Ουίλιαμ θα μπορούσε να διοριστεί αντιβασιλέας
Η διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά Καρόλου Γ' έχει ήδη πυροδοτήσει τα σενάρια για το τι θα συμβεί εάν καταστεί ανίκανος να εκπληρώσει τα συνταγματικά του καθήκοντα.
Μία από τις τρεις επιλογές που υπάρχουν είναι η αντιβασιλεία (οι άλλες δύο είναι οι σύμβουλοι κράτους και η παραίτηση).
Τι προβλέπει ο νόμος για την Αντιβασιλεία; Ποιος ο ρόλος του Ουίλιαμ και ποιος του Καρόλου;
Η αντιβασιλεία συμβαίνει εάν ο Βασιλιάς «είναι λόγω αναπηρίας του νου ή του σώματος ανίκανος προς το παρόν να εκτελέσει τα βασιλικά καθήκοντα». Ο κυρίαρχος δεν ελέγχει το πότε ή για πόσο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μια αντιβασιλεία. Αντίθετα, ξεκινά με δήλωση τριών ή περισσότερων εκ των: της συζύγου του κυρίαρχου, του λόρδου καγκελάριου, του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, του άρχοντα δικαστή της Αγγλίας και του κύριου των ρολών.
Όπως σημειώνει ο Independent, εάν ο Κάρολος καθίστατο ανίκανος, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα μπορούσε να διοριστεί Πρίγκιπας Αντιβασιλέας μέσω του Νόμου της Αντιβασιλείας του 1937, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Βασιλιά. Εάν χρειαζόταν, θα ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 200 χρόνια που η βρετανική μοναρχία απαιτεί αντιβασιλεία, με τελευταίο Πρίγκιπα Αντιβασιλέα να είναι ο μελλοντικός Γεώργιος Δ'.
Ο νόμος περί αντιβασιλείας του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να είναι αντιβασιλέας, καθώς είναι ο επόμενος ενήλικας στη σειρά διαδοχής του στέμματος. Ο αντιβασιλέας έχει τις εξουσίες του Βασιλιά σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη σειρά διαδοχής στο στέμμα.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, μια περίοδος αντιβασιλείας επιτρέπει στον Βασιλιά να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως μονάρχης στον Πρίγκιπα της Ουαλίας χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο Γουίλιαμ θα γινόταν βασιλιάς αφού ο Κάρολος θα εξακολουθούσε να είναι ο μονάρχης και ο αρχηγός του κράτους αλλά ο πρίγκιπας θα μπορούσε να εκτελεί βασιλικά καθήκοντα στο όνομα και για λογαριασμό του Βαιλσιά Καρόλου.
Όσο για το ερώτημα γιατί να μην παραιτηθεί ο Βασιλιάς η απάντηση είναι η εξής: Η παραίτηση του θείου της αείμνηστης βασίλισσας Εδουάρδου Η' το 1936 πυροδότησε μια μεγάλη συνταγματική κρίση και η βασιλική οικογένεια δεν ξέχασε ποτέ τον καταστροφικό αντίκτυπό της. Εξάλλου ο Βασιλιάς έδωσε μια «υπόσχεση δια βίου υπηρεσίας» στην πρώτη του ομιλία στο έθνος όταν έγινε μονάρχης.
Βρετανικά ΜΜΕ: Περισσότερες δεσμεύσεις για τον Ουίλιαμ - Δείκτης για το μέλλον
Πάντως, σύμφωνα με το BBC η κατάσταση που έχει προκύψει με τον Βασιλιά πρέπει ούτως ή άλλως να είναι μια υπενθύμιση στον πρίγκιπα Οουίλιαμ πώς θα αλλάξει ο δικός του ρόλος, κυρίως βραχυπρόθεσμα, καθώς αναλαμβάνει περισσότερες δεσμεύσεις όσο ο Βασιλιάς αναρρώνει.
Εάν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πρέπει να επιταχύνει και να αναλάβει περισσότερα βασιλικά καθήκοντα, θα είναι μια ευκαιρία να δούμε πόσο διαφορετικά μπορεί να κάνει τα πράγματα στο μέλλον.