Σε ποια ελληνική πόλη ιδρύεται η πρώτη δημόσια Ακαδημία Οίνου της χώρας
Η Ακαδημία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ζωντανό κέντρο αμπελοοινικής κληρονομιάς.

Η γη του Διονύσου, από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ως τις απέραντες πεδιάδες της Γαλλίας, φημίζεται για την πλούσια παράδοση και την αξεπέραστη τεχνογνωσία στη καλλιέργεια της αμπέλου και την τέχνη του οίνου. Στη Νάουσα ολόκληρη η πόλη που έγραφε ιστορία με τα κρασιά της, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη δημόσια Ακαδημία Οίνου της χώρας.
Με την αρωγή του υπουργείου Παιδείας, δημιουργείται ένα αναγνωρισμένο πτυχίο, το οποίο θα εξασφαλίζει στους αποφοίτους του απευθείας πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η σχολή απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια εναλλακτική πορεία σπουδών, πέρα από τα παραδοσιακά ΑΕΙ, αποκτώντας τα απαραίτητα εφόδια για να σταδιοδρομήσουν ως επαγγελματίες στον αμπελοοινικό τομέα.
Οι στόχοι της Ακαδημίας
Ο στόχος δεν περιορίζεται στην ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση στελεχών· η Ακαδημία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ζωντανό κέντρο αμπελοοινικής κληρονομιάς. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και έρευνα, θα αναδείξει τις τοπικές ποικιλίες, θα προωθήσει την πολιτιστική αξία του ελληνικού κρασιού και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους νέους, κάνοντάς τους πρεσβευτές του μέλλοντος.
Παράλληλα, η έλευση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) στη Ναούσα θα ενισχύσει περαιτέρω τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της περιοχής. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η Ακαδημία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ελληνική οινοποιία.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, με την ίδρυση της Ακαδημίας Οίνου οι οινοπαραγωγικές μονάδες της Νάουσας, αλλά και όλης της χώρας θα μπορούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ μια νέα σημαντική προοπτική απασχόλησης ανοίγεται για τους ενδιαφερόμενους να εργασθούν σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής.