Με ποντιακά το «αντίο» στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη - Συγκίνηση στο Α' Νεκροταφείο
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέστηκε την Παρασκευή (29/3) το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (27/3) σε ηλικία 73 ετών. Η κηδεία του πολιτικού και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα γίνει το Σάββατο (30/3) στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης.
Το τελευταίο αντίο στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι βουλευτές Παύλος Χρηστίδης και Δημήτρης Μάντζος, οι πρώην υπουργοί Κώστας Λαλιώτης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασσιμάτη, ο πρώην ευρωβουλευτης Νότης Μαριάς, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν και πολλοί συναγωνιστές του Μιχάλη Χαραλαμπίδη αλλά και Πόντιοι που τον ξεπροβόδισαν μέσα σε ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας. Μουσικοί, με επικεφαλής τον γνωστό λυράρη Ηλία Υφαντίδη, έπαιξαν και τραγούδησαν τον ποντιακό ύμνο «Αητέντς επαραπέτανεν», ενώ ο κόσμος φώναζε «αθάνατος!».
Μέλη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων με τις παραδοσιακές φορεσιές στέκονταν τιμητικά δίπλα από το φέρετρο του Πόντιου πολιτικού, το οποίο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Πόντου. Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν αυτός που πρότεινε το 1994 στη Βουλή να υιοθετήσει το ψήφισμα για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της μικρής εκκλησίας στο Αετοχώρι, το χωριό του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που κάηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές. Ο ιερός ναός είχε ανεγερθεί από τους προγόνους του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, όταν εκείνοι ξεριζώθηκαν από τη Σάντα του Πόντου μετά τις σφαγές των Νεότουρκων και εγκαταστάθηκαν στο Αετοχώρι της Αλεξανδρούπολης.