Σε κατάσταση σοκ η ΕΕ μετά το «μπλόκο» Τραμπ - Τα 6 ερωτήματα των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ αφήνουν έξω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι ψάχνουν απάντηση - Ανακοινώνεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
Αναβρασμός επικρατεί στην Ευρώπη μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την ΕΕ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου. Μάλιστα, στην πρώτη φάση των διαβουλεύσεων δεν έχει προσκληθεί καν η Ουκρανία και στις συζητήσεις τον Φεβρουάριο στη Σαουδική Αραβία φαίνεται θα είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά της η Κομισιόν ψάχνει να βρει τον τρόπο που θα απαντήσει και γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ώρα που Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα (17/2) στο Ελιζέ για να συντονίσουν την αντίδρασή τους. Στο μεταξύ, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι φθάνουν στο Ριάντ για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.
Γιατί οι Αμερικανοί αφήνουν έξω από τις συνομιλίες την Ευρώπη
Καθοριστικές για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά, θα είναι οι επόμενες ημέρες, τόσο λόγω της έναρξης των συνομιλιών Ουάσιγκτον – Μόσχας για την Ουκρανία χωρίς τους Ευρωπαίους, όσο και λόγω της αυριανής συνόδου στο Παρίσι όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα διαφυλαχθεί από εδώ και στο εξής αυτή η ασφάλεια, χωρίς την Αμερική.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ είναι η Ευρώπη να μην συμμετέχει προς το παρόν στις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας, όμως σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε από τους Eυρωπαίους να απαντήσουν σε 6 ερωτήματα:
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η Ουάσιγκτον έστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ερωτήσεις για το τι θα χρειάζονταν από τις ΗΠΑ ώστε να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.
Στο έγγραφο, που αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις, οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης μεταξύ άλλων ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, (ποιες) θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης, και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «κατέστη σαφές ότι περιμένει από Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τα ηνία στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ασφαλείας και προσβλέπουμε στις προτάσεις τους».
Οι 6 ερωτήσεις των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους
Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;
2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση;
Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη;
Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;
3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης;
Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;
4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;
5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας;
Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;
6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;
Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;
Σύνοδο συγκαλεί ο Μακρόν για το Ουκρανικό – Ποιοι θα συμμετέχουν
Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί μίνι Σύνοδο των Ευρωπαίων, που άμεσα επηρεάζονται από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμπεριλάβουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία την Ευρώπη.
Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα θα λάβουν μέρος στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι για να συζητήσουν το ουκρανικό.
Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.