Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Λονδίνου για την Ουκρανία: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί»
Ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε έθνους στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την επίτευξη ειρήνης.

Ολοκληρώθηκε μετά τις 6.30 ώρα Ελλάδας (έπειτα από δύο ώρες), στο Λάνκαστερ Χάουζ, η κρίσιμη σύνοδος του Λονδίνου για την Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν 15 ηγέτες με οικοδεσπότη τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.
«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο.
«Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.
«Ελπίζω να ξέρετε ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό του Ουκρανικού λαού για όσο χρειαστεί» είπε ο Στάρμερ στον παρόντα στη σύνοδο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Κιρ Στάρμερ: «Δεν δέχομαι ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο για την Ουκρανία πως δεν δέχεται ότι οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράσει 5.000 πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.


Ρούτε: «Περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι «περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες», χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «πολύ καλά νέα», μετά τη σύνοδο για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
«Έχω συνομιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ (...) Οι ΗΠΑ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ», είπε επίσης σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα τόνισε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ιδιωτικές τους συναντήσεις όρισαν νέα σχέδια για αμυντικές δαπάνες, στο περιθώριο της συνόδου, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Σήμερα στο τραπέζι άκουσα νέες ανακοινώσεις και δεν πρόκειται να σας τις πω, γιατί πρέπει να κάνουν αυτοί τις ανακοινώσεις. Αλλά αυτό ήταν πολύ καλό νέο ότι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο.

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη Σύνοδο
Πρώτος αφίχθη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ακολούθησαν ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, καθώς και οι πρωθυπουργοί Σουηδίας και Τσεχίας, Ουλφ Κρίστερσον και Πετρ Φιάλα.
Ακολούθησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Παρόντες η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σουφ, καθώς και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Από τους τελευταίους που εισήλθαν στην αίθουσα των συνομιλιών ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Μόνο ο Πούτιν ωφελήθηκε από τη σύγκρουση Τραμπ-Ζελένσκι»
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ έδωσε συνέντευξη στο BBC για τα γεγονότα των τελευταίων 72 ωρών. Μιλώντας για τη δημόσια διαφωνία μεταξύ Ζελένσκι, Τραμπ και Βανς στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, υπήρξε μόνο ένας νικητής αυτής της ανταλλαγής, αυτός ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι συνομιλίες που είχα έκτοτε τις τελευταίες 72 ώρες είναι λίγο πολύ για το ας προχωρήσουμε παρακάτω. Ας επανέλθουμε στο σωστό δρόμο. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.
Και είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι η συνάντηση που έχουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο θα μας δώσει τα πρώτα μικρά βήματα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ «μετατοπίζεται» υπό τον Τραμπ, με μια «πιο συναλλακτική» Αμερική, αλλά επέμεινε ότι «εξακολουθεί να είναι ζωντανό και να κλωτσάει».
Είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει στις αμερικανικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν έχει ακούσει καμία γλώσσα που να λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δεσμεύονται στο άρθρο πέντε».
Ο Στουμπ επαίνεσε επίσης τον Κιρ Στάρμερ τον Εμάνουελ Μακρόν που έδειξαν «το είδος της ηγεσίας που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», καθώς ηγήθηκαν των συζητήσεων σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας.