Νέο σοκ από το χρηματιστηριακό sell off μετά και τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ
Το σοκ από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών αναζωπύρωσε τους φόβους για μια «ύφεση στις ΗΠΑ και σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως κατρακυλούν ακόμη χαμηλότερα την Παρασκευή, αφού η Κίνα... ισοφάρισε τη μεγάλη αύξηση των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο. Ούτε καν μια καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία αποτελεί συνήθως το οικονομικό αποκορύφωμα κάθε μήνα, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την κατρακύλα.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,8% στις απογευματινές συναλλαγές, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει πάνω από 5%, ακολουθώντας τη χειρότερη ημέρα του από τότε που ο COVID κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία το 2020. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωνε πτώση 1.719 μονάδων ή 4,3% στις 13:08 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης και ο σύνθετος Nasdaq ήταν χαμηλότερα κατά 4,9%.
Η απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς προκάλεσε άμεση επιτάχυνση των απωλειών στις αγορές παγκοσμίως. Το υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο δήλωσε ότι θα απαντήσει στους δασμούς 34% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα με την επιβολή δασμών 34% στις εισαγωγές όλων των αμερικανικών προϊόντων από τις 10 Απριλίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγοι, αν υπάρχουν, νικητές στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τον εμπορικό πόλεμο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας, με τους δείκτες να βυθίζονται περισσότερο από 4%. Η τιμή του αργού πετρελαίου κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2021. Άλλα βασικά δομικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως ο χαλκός, είδαν επίσης τις τιμές να διολισθαίνουν λόγω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος θα αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι οι δασμοί τους οποίους επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ανάπτυξης, μεγαλύτερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία στις ΗΠΑ.
Γύρω στις 18.25 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 3,39%, ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 3,81% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 3,90%. Αμέσως μετά την ομιλία του Πάουελ, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν απώλειες άνω του 4%.
Η αγορά αντέδρασε νευρικά στις δηλώσεις του Πάουελ, σύμφωνα με τον οποίο «καθίσταται σαφές ότι οι φόροι στα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι σημαντικά μεγαλύτεροι απ’ όσο αναμενόταν» και «οι οικονομικές συνέπειες» πιθανότατα θα είναι και αυτές μεγαλύτερες.
Κατακρημνίζονται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, παρασυρμένο από τον πανικό στις αγορές, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 324,03 μονάδων (-4,26%), στις 7.274,95 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε κλείσει με πτώση 4,97%.
Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν επίσης με μεγάλες απώλειες: στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο η πτώση ήταν 4,95%, στο Μιλάνο 6,53%, στις χειρότερες συνεδριάσει από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020. Το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης έκλεισε με πτώση 5,14% και εκείνο της Μαδρίτης με πτώση 5,83%.
Το σοκ από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών αναζωπύρωσε τους φόβους για μια «ύφεση στις ΗΠΑ και σε μεγαλύτερη κλίμακα», σχολίασε ο Γκιγιόμ Σαλουάν, ο διευθυντής διαχείρισης μετοχών της Delubac AM. «Ο φόβος μιας ύφεσης σημαίνει λιγότερη βιομηχανία και λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου», γεγονός που εξηγεί τη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού και την κατακρήμνιση των μετοχών των βιομηχανιών.
Η μετοχή της ArcelorMittal έκλεισε στα 22,75 ευρώ (-8,45%), της Schneider Electric στα 189,50 ευρώ (-6,65%), της Airbus στα 146,90 ευρώ (-7,04%), της Thales στα 237,90 ευρώ (-5,74%), της TotalEnergies στα 53,07 ευρώ (-6,24%).
«Η πρωτοτυπία είναι ότι οι επενδυτές δέχονται επίθεση», σχολίασε ο Σαλουάν. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογα, με αποτέλεσμα τα επιτόκιά τους να μειώνονται, εξήγησε.
Οι τράπεζες, από την άλλη, καταγράφουν επίσης πτώση. Η μετοχή της BNP Paribas έκλεισε μειωμένη κατά 6,82% στα 68,67 ευρώ, της Société Générale στα 34,55 ευρώ (-10,45%), της Crédit agricole στα 15,74 ευρώ (-4,46%).