Σε δομές στη Χίο ο Καιρίδης - Δύο ναυάγια με διαφορά ωρών στην Ιταλία
Τόσο στον Έβρο, όσο και στο ανατολικό Αιγαίο, συνοριοφύλακες, αστυνομία και λιμενικό βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή καθώς κυκλώματα διακινητών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες. Οι Αρχές, σε Πύλο και Καβάλα, πραγματοποίησαν συνολικά τέσσερις συλλήψεις με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Καιρίδης επισκέφθηκε σήμερα (07/08) δομές προσφύγων- μεταναστών στη Χίο. Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, την αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, αναμένεται να βρεθεί στη Λέσβο.
Οργή και φόβος στον Έβρο για τους διακινητές που προκαλούν δυστυχήματα στους δρόμους: Κάτοικοι ζητούν «να μην χαθεί άλλη ζωή»
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αφορά και στη γειτονική Ιταλία. Το θαλάσσιο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, είναι το πιο επικίνδυνο, με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στον νότο της χώρας, σημειώθηκαν, μόνο το Σάββατο (05/08) δύο ναυάγια. Τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τέσσερις προσπάθειες παράνομης εισόδου μεταναστών σημειώθηκαν καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Από αυτές, οι δύο ήταν επιτυχείς και 33 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Σάμου και της Κω με πλοιάρια. Οι άλλες δύο περιπτώσεις, εντοπίστηκαν εγκαίρως από τις λιμενικές αρχές και η είσοδος στη χώρα απετράπη για 95 ανθρώπους που προσπάθησαν να φτάσουν σε Λέσβο και Σάμο.
Και στην είσοδο από τον Έβρο, όμως, οι βλέψεις των διακινητών ευνοούνται από τη χαμηλή στάθμη του Άρδα ποταμού. Σε μια μικρή ξύλινη βάρκα, ταξίδευαν από τη Λιβύη μέχρι αυτή να βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου, 52 άτομα. Οι 3 διακινητές, Αιγύπτιοι στην καταγωγή συνελήφθησαν, ενώ οι 49 μετανάστες διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές της Καλαμάτας, με τη συνδρομή παραπλέοντος φορτηγού πλοίου. Την Κυριακή, για μεταφορά παράτυπων μεταναστών συνελήφθησαν σε Καβάλα και Έβρο τέσσερα άτομα.
Το 2023, συνολικά, οι μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται είναι υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος. Το πρώτο 8μηνο πέρυσι, τα ελληνικά σύνορα είχαν διέλθει 4.124 μετανάστες με τον ίδιο αριθμό, φέτος, να φτάνει τους 9.467.
Τα ναυάγια στη Λαμπεντούζα
Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Κυριακή πως περισυνέλεξε δύο πτώματα και διέσωσε 57 ανθρώπους στα ανοικτά του νότιου ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται η τύχη περισσότερων από 30 ανθρώπων έπειτα από δύο ναυάγια. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο μαρτυρίες διασωθέντων, μετέδωσε ότι δύο σκάφη με μετανάστες, που είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι του Σφαξ στην Τυνησία, βυθίστηκαν χθες, Σάββατο, κατευθυνόμενα προς την Ευρώπη.
Το ένα μετέφερε 48 ανθρώπους, το δεύτερο 42, μετέδωσε το ANSA, προσθέτοντας πως η ακτοφυλακή βρήκε τους επιζώντες και τα δύο θύματα -μια γυναίκα από την Ακτή του Ελεφαντοστού και το ηλικίας ενός έτους παιδί της- σε απόσταση 46 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Λαμπεντούζα. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής δήλωσε πως μπορεί να επιβεβαιώσει μόνο τον αριθμό των διασωθέντων και την περισυλλογή δύο πτωμάτων.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα τις λίγες τελευταίες ημέρες αφού διασώθηκαν στη θάλασσα από ιταλικά περιπολικά σκάφη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση γύρω από το νησί. Περίπου 20 μετανάστες βρέθηκαν αποκλεισμένοι την Παρασκευή, στη βάση ενός γκρεμού αφού το σκάφος τους συνετρίβη στα βράχια φθάνοντας στη Λαμπεντούζα, ενώ η ακτοφυλακή δεν μπόρεσε να τους φθάσει από τη θάλασσα ή με ελικόπτερο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μετά από δύο ημέρες μια ομάδα διασωστών κατάφερε να τους πλησιάσει με ελικόπτερο. Η μη κυβερνητική οργάνωση Open Arms έγραψε την Κυριακή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως άρχισε να αποβιβάζει στο Μπρίντιζι 195 μετανάστες που διέσωσε στη θάλασσα, έπειτα από πλου που διήρκεσε πάνω από δύο ημέρες σε τρικυμισμένη θάλασσα.