Σε αυτήν την χώρα της Ευρώπης οι γυναίκες απεργούν – Τι διεκδικούν
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ισλανδία –με την έμπρακτη υποστήριξη της πρωθυπουργού- εκτιμάται ότι συμμετέχουν σήμερα στην απεργία «Kvennafri» ή «το ρεπό της γυναίκας», διαμαρτυρόμενες για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και την έμφυλη βία.
Αυτή είναι η έβδομη απεργία γυναικών στην ιστορία της Ισλανδίας, με αίτημα την κατάργηση της ανισότητας στο χώρο εργασίας εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.
Περίπου το 90% του γυναικείου πληθυσμού της Ισλανδίας έκανε απεργία στις 24 Οκτωβρίου 1975, για να απαιτήσει την ισότητα των φύλων. Το αρχικό «Kvennafri» πέτυχε την υιοθέτηση νόμου από το κοινοβούλιο της χώρας, ο οποίος προέβλεπε την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών το επόμενο έτος.
Η διαδήλωση της Τρίτης διοργανώνεται από περίπου 40 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδίας του Συνδικάτων Δημοσίων Εργαζομένων στην Ισλανδία (BSRB), της μεγαλύτερης ένωσης σωματείων εργαζομένων στο δημόσιο της χώρας.
Οι διοργανωτές προέτρεψαν τις γυναίκες να σταματήσουν κάθε εργασία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών θελημάτων και της φροντίδας των παιδιών. «Η Ισλανδία θεωρείται συχνά ως ένας παράδεισος για την ισότητα», είπε μία από τις διοργανώτριες της απεργίας. «Αν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε αυτό το όνομα, πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πραγματικά όσο το δυνατόν καλύτεροι – και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων».
Η πρωθυπουργός Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εργαστεί την ημέρα της απεργίας και αναμένει από άλλες γυναίκες στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις ισλανδές γυναίκες».
«Όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τους στόχους μας για πλήρη ισότητα των φύλων και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο, το οποίο είναι απαράδεκτο το 2023», δήλωσε η πρωθυπουργός. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την έμφυλη βία, η αντιμετώπιση της οποίας υπήρξε προτεραιότητα της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε.
«Η καλύτερη χώρα για γυναίκες»
Η Ισλανδία κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης χώρας στον κόσμο για τις γυναίκες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εδώ και 14 συναπτά χρόνια. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές της σημερινής κινητοποίησης επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
Οι βαθμολογίες ισοτιμίας στους μισθούς και στην εκπροσώπηση των ανώτερων αξιωματούχων έχουν υποχωρήσει από το 2021 και οι αριθμοί είναι πλέον πιο κοντά στα επίπεδα του 2017, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το μισθολογικό χάσμα, που αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ των διάμεσων αποδοχών των γυναικών σε σχέση με τις διάμεσες αποδοχές των ανδρών, είναι 21%. Μια μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας σχετικά με την επίδραση του τραύματος στην υγεία των γυναικών διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν βιαστεί ή έχουν υποστεί σεξουαλική βία.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το χάσμα στους μισθούς των φύλων στην Ισλανδία είναι μεγαλύτερο από το χάσμα στο Βέλγιο και την Ιταλία, αλλά πολύ μικρότερο από ό,τι στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων από όλες τις περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.