Σχολεία-«σάουνες» χωρίς κλιματιστικά εν μέσω Πανελληνίων: Το «κουβάρι» των ευθυνών
Βγάζουμε τα θρανία στο προαύλιο για δροσιά όταν διορθώνουμε τα γραπτά των Πανελληνίων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδόν παντελής έλλειψη κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, ένα πρόβλημα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό έως και επικίνδυνο στη διάρκεια του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Η απουσία κλιματισμού στις τάξεις αποτελεί μία επιπλέον μεγάλη ταλαιπωρία για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες αυτές τις ημέρες, καθώς σε αντίθεση με τους μικρότερους σε ηλικία που τα σχολεία τους κλείνουν εκτάκτως λόγω της ζέστης, εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να πάνε κανονικά στις τάξεις για να ανταπεξέλθουν σε μία ούτως ή άλλως αγχωτική διαδικασία.
Μιλώντας στο Action 24, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης-Βουλιαγμένης στήριξε την απόφαση των δημοτικών Αρχών σε όλη την Ελλάδα να κλείσουν τα σχολεία τις ημέρες του καύσωνα: «Σκεφτείτε ένα δήμαρχο, τι ακριβώς θα πει στους γονείς ενός παιδιού, όταν αυτό λόγω της ζέστης λιποθυμήσει. Πραγματικά υπάρχει ζήτημα».
«Θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή επιχορήγηση από το κράτος», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της σχολικής κοινότητας.
Αναφερόμενος στο μεγάλο κόστος που έχει για τους δήμους η τοποθέτηση κλιματιστικών, τόνισε: «Εμείς έχουμε περίπου 300 σχολικές αίθουσες, από τις οποίες οι 225 έχουν κλιματιστική μονάδα. Η δαπάνη για όλα αυτά -γιατί οι μονάδες είναι μεγάλες- έχει υπερβεί τις 180.000 με 200.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δικός μας δήμος διέθετε αυτό το ποσό και το έδωσε. Αλλά δεν έχουν όλοι».
«Και θα ήταν καλύτερο για το κράτος να επενδύει τους πόρους του στα σχολεία, αντί να τα σπαταλά σε άλλες δαπάνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος Βάρης-Βουλιαγμένης.
«Βγάζουμε τα θρανία στο προαύλιο και ψάχνουμε ίσκιο»
«Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι τραγικές. Τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές, σε θερμοκρασίες πολύ υψηλές, σε ακατάλληλες αίθουσες. Και δεν είναι μόνο ο κλιματισμός. Η κατάσταση με τη σχολική στέγη είναι μια τραγωδία», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Καργόπουλος.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι γονείς έχουν φέρει ανεμιστήρες σε σχολικές αίθουσες που δίνουν τα παιδιά εξετάσεις, προκειμένου να αντέξουν. «Έγινε σε σχολείο στα Πετράλωνα αυτό», είπε.
«Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί μάθημα ειδικότητας, Αγγλικών, και το Υπουργείο Παιδείας το έβαλε 12 με 3 το μεσημέρι. Σκεφτείτε σε τι συνθήκες θα δώσουν τα παιδιά», υπογράμμισε.
Σημείωσε δε ότι την έλλειψη κλιματιστικών βιώνουν οδυνηρά και οι διορθωτές των πανελληνίων. «Χιλιάδες συνάδελφοι διορθώνουν αυτή τη στιγμή γραπτά των πανελλαδικών, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Βγάζουμε τα θρανία έξω από τις τάξεις, διορθώνουμε τα γραπτά στα προαύλια, όπου έχει ίσκιο και όπου έχει αέρα, για να μην λιποθυμήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.
«Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα, να μπουν κλιματιστικά. Να προσαρμοστούν και τα σχολεία στην κλιματική αλλαγή, για την οποία συζητάμε τόσο», επισήμανε.
«Λέμε όλοι για την οικολογία, αλλά σχολεία με οικολογικό αποτύπωμα υπάρχουν ελάχιστα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης. «Μιλάμε για κτίρια εκ των οποίων το 30%, ίσως και παραπάνω, είναι παλαιότερα των 50 ετών. Είναι ‘αρχαία’», σημείωσε.
«Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν. Πρέπει να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργούν. Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να μην κλείσουν», είπε.