Σχέδιο Νόμου για Ψυχική υγεία: Οικονομικά κίνητρα και υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών
Με την ψήφιση των διατάξεων θα εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση για τις άγονες περιοχές, με την αύξηση του ποσού που θα λαμβάνουν οι γιατροί.
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία. Στο κείμενο του νομοσχεδίου εντάχθηκε και μια σειρά από άρθρα για τα κίνητρα στους γιατρούς που καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ, αλλά και τροποποιήσεις στη διάταξη για την υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία.
Με τις σχέσεις του Υπ. Υγείας με τους γιατρούς να παραμένουν τεταμένες και την Αριστοτέλους να αναζητεί τρόπους να καλύψει τα σημαντικά κενά σε γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ) με το πλαίσιο για τις άγονες περιοχές.
Η ΚΥΑ αναμένεται να διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών, συνυπολογίζοντας τον αριθμό διαδοχικών άγονων προκηρύξεων για μια περιοχή.
Ωστόσο, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα στο OPEN ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η KYA για τα άγονα που εκδίδεται, δεν έχει υπογραφεί ακόμη γιατί έχει μια ελλιπή νομοθετική εξουσιοδότηση, που την εντάσσουμε στο νομοσχέδιο υπό ψήφιση για να μπορέσει να εκδοθεί σε ΦΕΚ, έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις του ΠΙΣ σε προηγούμενες συναντήσεις μας».
Η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ φέρεται να κλείνει με το άρθρο 62 «Οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προβληματικές και άγονες περιοχές». Το άρθρο τροποποιεί αντίστοιχη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως, το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Τα ποσά αυτά θα διπλασιαστούν για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η ΚΥΑ να βγει σε ΦΕΚ έως τα μέσα Αυγούστου.
Κίνητρα
Ανάμεσα στα άρθρα που προστέθηκαν στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, για το οποίο ειρήσθω εν παρόδω εκφράζονται έντονες διαφωνίες και προγραμματίζονται διαμαρτυρίες, είναι και η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών του ΕΣΥ σε υγειονομικές δομές της χώρας, πλην της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πέραν των κινήτρων, όμως, ρυθμίζονται και εκκρεμότητες που σχετίζονταν με την υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών και παρόχων για την κάλυψη σοβαρών αναγκών σε δημόσια νοσοκομεία.
Έτσι, με το άρθρο 62 προβλέπεται οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προβληματικές και άγονες περιοχές, με την τροποποίηση παλαιότερης διάταξης.
Όπως έχει αναφερθεί, στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών θα δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μικρά ετησίως, ενώ για έξι ειδικότητες με σημαντικά κενά (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως. Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μεικτά ετησίως, αντίστοιχα.
Επιπλέον, ρυθμίζεται η αποζημίωση για το μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Έτσι, στο άρθρο 63 μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στους ιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται σε συγκεκριμένες δομές υγείας που βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, με εξαίρεση τις δομές της Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται επιπλέον μηνιαία αποζημίωση ύψους 2.100 ευρώ.
Το άρθρο 64 ρυθμίζει την παροχή κινήτρων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων.
Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένοι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής μεταξύ άλλων στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως οι παροχές αυτές μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων του συνόλου της χώρας, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Υποχρεωτική απασχόληση
Στον αντίποδα των κινήτρων, με το άρθρο 65 το Υπουργείο Υγείας ρυθμίζει ζητήματα γύρω από τη διαδικασία υποχρεωτικής απασχόλησης ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη σοβαρών αναγκών του ΕΣΥ. Με τις αλλαγές, η διαδικασία που ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για επίταξη, χαρακτηρίζοντας τη λέξη «βάρβαρη», θα αφορά όλες τις περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο οι λέξεις «έκτακτες ανάγκες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Επιπλέον, ο οικείος ιατρικός σύλλογος θα πρέπει να υποβάλλει υποχρεωτικά εισήγηση όταν ζητηθεί στην αρμόδια ΥΠΕ εντός 3 ημερών για την κάλυψη θέσεων όπου απαιτείται.
Η διάταξη διαμορφώνεται πλέον:
«Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων».
Αντίστοιχες, τροποποιήσεις γίνονται και στο εδάφιο που αφορά στους ιδιώτες παρόχους.
Οι επιπτώσεις αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν περιλαμβάνουν την καταγγελία της σύμβασης τους με τον Οργανισμό, ενώ οι γιατροί θα αποκλείονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με ΚΥΑ θα ρυθμιστούν η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσκλησης και παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες ιατρούς και παρόχους, οι υποχρεώσεις τους, το ύψος και ο τρόπος τιμολόγησης της αποζημίωσης των υπηρεσιών τους, το είδος και η χρονική διάρκεια των κυρώσεων, το αρμόδιο όργανο, η διαδικασία επιβολής και γνωστοποίησης αυτών, σε περίπτωση αρνήσεως της παροχής των υπηρεσιών τους ή εν γένει παραβιάσεως ή πλημμελούς εκτελέσεως των υποχρεώσεών.
Τηλεϊατρική
Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε διάταξη για την ενίσχυση της δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων και εξέτασης ασθενούς με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.
Με το άρθρο 66 προστίθεται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η εξής πρόβλεψη:
«Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή. Η διενέργεια των ανωτέρω δύναται να γίνεται και εξ αποστάσεως, μέσω συστήματος τηλεϊατρικής, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών».