Σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές - Η δανειακή στρατηγική της χώρας για το 2024
Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μία νέα έκδοση ομολόγων μετά τις θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά καθώς στο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ με βασική πηγή τις υπερεισπράξεις των 950 εκατ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η συγκυρία για προσφυγή σε νέο δανεισμό είναι ευνοϊκή και δεν αποκλείουν εξελίξεις ακόμα και την επόμενη εβδομάδα εφόσον βέβαια οι πέντε τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι της έκδοσης ανάψουν το πράσινο φως. Ανοιχτή παραμένει η διάρκεια του ομολόγου με το πιθανότερο σενάριο να είναι η πενταετία ή η επταετία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή και με πλοηγό το ενδιαφέρον των επενδυτών που παραμένει ισχυρό για τα ελληνικά ομόλογα με το μεγάλο ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο να είναι η ποιότητα των επενδυτών.
Όσον αφορά στο ύψος του νέου δανεισμού σύμφωνα με τη η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ αν και δεν αποκλείεται ο ΟΔΔΗΧ να δεχτεί προσφορές που θα μειώσουν το επιτόκιο με αποτέλεσμα να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές δεδομένου ότι στις 20 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη άλλη μία επανέκδοση.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δισ. ευρώ
Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 50% των μεικτών δανειακών αναγκών για το 2024 αφού οι καθαρές είναι μόλις 5,5 δισ. ευρώ ενώ στον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 3 δισ. ευρώ στα 8,7 δισ. ευρώ και αντικατάσταση τους με ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερη του ενός έτους.
Η δανειακή στρατηγική για το 2024 προβλέπει πρόωρες αποπληρωμές χρέους 12 δις. με μειώσεις εντόκων γραμματίων, πρόωρες αποπληρωμές δανείων και άλλες πράξεις διαχείρισης. Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους. Επίσης, αναμένονται έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ. Η μείωση του χρέους εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ
Το οικονομικό επιτελείο δίνει βαρύτητα στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και η διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.