Σας αρέσει η μυρωδιά της γεωσμίνης ; Αν ναι, δείτε πότε και γιατί τη μυρίζετε
Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πως γίνεται να μυρίζει η βροχή αφού στην πραγματικότητα το καθαρό νερό δεν έχει μυρωδιά ;
Την απάντηση την έδωσαν οι επιστήμονες δίνοντας μάλιστα στη μυρωδιά το ελληνικότατο όνομα Πετριχώρ (Πέτρα και Ιχώρ, που είναι το χρυσό αίμα των Θεών κατά την ελληνική μυθολογία). Ωστόσο πέρα από το όνομα οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η οσμή έρχεται στα ρουθούνια μας εξαιτίας ενός ελαίου που παράγουν κάποια φυτά κατά τη διάρκεια περιόδων με λίγες βροχές. Το έλαιο αυτό απορροφάται από το έδαφος και απελευθερώνεται στον αέρα όταν πέσει η βροχή.
Συστατικό της μυρωδιάς της βροχής είναι και η γεωσμίνη που παράγεται από τα βακτήρια Streptomyces. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλες ποσότητες της ουσίας αυτής και στις κεραίες ενός αρθρόποδου με το όνομα Springtail.
Έτσι λοιπόν ο συνδυασμός του βρόχινου νερού με τη γεωσμίνη και το έλαιο των φυτών προκαλούν την ευχάριστη μυρωδιά της βροχής που έρχεται στα ρουθούνια μας έστω κι αν στην περιοχή που βρισκόμαστε δεν έχει βρέξει ακόμα.
Άρα λοιπόν είναι δόκιμο να λέμε πως μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η μυρωδιά της βροχής αφού τελικά υπάρχει έστω κι αν για αυτό βάζουν το... χεράκι τους βακτήρια, αρθρόποδα, φυτά και φυσικά το ξερό χώμα.