Σαρηγιάννης: Πενταπλάσια τα τoξικά σωματίδια στον αέρα της Αττικής - Τι πρέπει να προσέξουμε
Πόσο αναμένεται να κρατήσουν τα σωματίδια. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον μολυσμένο αέρα.
Για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει προκληθεί από το πύρινο μέτωπο, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ-Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως στην ανατολική Αττική τα πράγματα είναι ανησυχητικά λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια ασφάλειας και έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, έως και πέντε φορές πάνω από τα κανονικά όρια, όπως τόνισε ο ίδιος.
Η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, ειδικά για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, και άτομα με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούνται μάσκες για προστασία από τον μολυσμένο αέρα».
«Ιδιαίτερα τοξική η σύσταση των σωματιδίων»
Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάνης ανέφερε πως «η σύσταση των σωματιδίων είναι ιδιαίτερα τοξική λόγω της καύσης όχι μόνο δέντρων αλλά και τεχνικών υλικών από καμένα σπίτια και οχήματα. Αυτό επιδεινώνει την τοξικότητα του αέρα, καθιστώντας τον ακόμη πιο επικίνδυνο για την υγεία».
«Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό, να διατηρούν επαφή με τους γιατρούς τους, και να είναι προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας τους. Η ενυδάτωση και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας υπό αυτές τις συνθήκες», σημείωσε.
Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο θα παραμένουν αυτά τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε: «Θεωρώ ότι θα μείνουν σίγουρα σε επίπεδα που θα είναι πέρα από τα όρια ασφαλείας και σίγουρα γύρω στις δύο με τρεις ημέρες μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».