Σαντορίνη: Πώς τα ρίχτερ επηρέασαν την τουριστική κίνηση για το Πάσχα
Όταν το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν, οι αριθμοί των τουριστών προς την Ελλάδα είναι πτωτικοί, σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες στο flash.gr

Οι σεισμοί σταμάτησαν, κάτοικοι και εποχικοί εργαζόμενοι επέστρεψαν σε σπίτια και επιχειρήσεις κι η αρχόντισσα των Κυκλάδων ετοιμάζεται για να υποδεχθεί Έλληνες και ξένους τουρίστες εν όψει του Πάσχα. Τι αποτύπωμα όμως άφησαν οι δεκάδες χιλιάδες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν τη Σαντορίνη και η αναπόφευκτη ανησυχία που τις συνόδευε κάθε φορά που η γη έτρεμε; Πώς προβλέπεται να είναι η κίνηση φέτος; Το ηφαιστειογενές νησί, ψάχνει να βρει τα «πατήματά» του, δηλώνει στο Flash.gr ο κύριος Δημήτρης Οικονόμου, ταξιδιωτικός πράκτορας…
«Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις κινούνται σε μέτρια για την εποχή επίπεδα. Είναι αναμφίβολο ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει επηρεάσει κυρίως τους ξένους τουρίστες που είναι και η μεγάλη μάζα των επισκεπτών του νησιού. Όσον αφορά στο Πάσχα, υπάρχει κάποια κίνηση κυρίως από Έλληνες. Δεν έχουμε τόσες πολλές αφίξεις από το εξωτερικό, οπότε ο Απρίλιος είναι χαμηλά και αρκετά ξενοδοχεία πιθανότατα δεν θα ανοίξουν κιόλας, ενώ συνήθως τα ξενοδοχεία -τουλάχιστον στην Καλντέρα- άνοιγαν μέσα στον Απρίλιο και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
-Συνεπώς υπάρχει αυτή η επιφύλαξη ακόμα…
Υπάρχει αυτή η επιφύλαξη ακόμα, πολύ σωστά το λέτε. Νομίζω πως είναι πλέον δεδομένο και αποδεκτό από όλους ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι από τα καλύτερα για τις Κυκλάδες. Όχι μόνο για τη Σαντορίνη, γιατί υπάρχει ο φόβος και στους Έλληνες ακόμη, καθώς είμαστε χρονικά κοντά (στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που προηγήθηκε). Η Σαντορίνη σίγουρα ψάχνει τα πατήματά της.»
Τους ξένους επισκέπτες τους χαρακτηρίζει ένας δισταγμός, επιβεβαιώνει και η κυρία Γεωργία Νομικού, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου & της Τουριστικής Επιτροπής του νησιού. Ωστόσο, τονίζει, πως η πανέμορφη Σαντορίνη έχει επιστρέψει στην κανονικότητά…
«To νησί έχει επιστρέψει στην κανονικότητα του εδώ και καιρό, έχουν ανοίξει τα σχολεία, έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο. Η εικόνα για το Πάσχα μας δείχνει έναν δισταγμό από ξένους επισκέπτες και μια μικρή πτώση σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, η οποία όμως δείχνει καλά σημεία ανάκαμψης.
Επίσης, δεν είναι εύκολο να έχουμε σαφή και ασφαλή αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούμε φυσιολογική μια καθυστέρηση στο άνοιγμα των επιχειρήσεων καθώς ο Φεβρουάριος που ήταν παραδοσιακά ο μήνας προετοιμασίας της εκάστοτε τουριστικής περιόδου, λόγω του σεισμικού φαινομένου ήταν κλειστός.»

« Το Καθολικό Πάσχα επηρεάζει αρνητικά την τουριστική κίνηση»
Κι αυτή είναι η δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια που φέτος αναμένεται να κάνει τη διαφορά. Η ημερομηνία για το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα, συμπίπτει για τις δύο Εκκλησίες (20 Απριλίου), μας λέει ο κύριος Οικονόμου κι αυτό αφαιρεί έσοδα από το «ταμείο» του τουρισμού, σ’ ένα νησί που συνεισφέρει περίπου 2,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μεταφραζόμενο σε περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούλιο του 2024, τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση ανήλθαν σε 68,6 εκατομμύρια ευρώ και τον Αύγουστο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 69,4 εκατομμύρια ευρώ…
«Ούτε από τους Έλληνες θα υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση και από το εξωτερικό υπάρχει μια αναιμική κίνηση, γιατί θα πρέπει να παρατηρήσουμε και το εξής, το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον μας όταν συμβαίνει αυτό. Όταν το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν, παραδοσιακά οι αριθμοί των τουριστών προς την Ελλάδα είναι πτωτικοί. Γιατί στις γιορτές του Πάσχα, κυρίως οι Ευρωπαίοι που είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» μας -μιλώ μόνο για τις γιορτές του Πάσχα- προτιμούν να τις περνούν στη χώρα τους, μαζί με τις οικογένειές τους, όπως κι εμείς άλλωστε. Οπότε, όταν συμπίπτουν οι δύο εορτασμοί και με βάση την εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια, τα νούμερα είναι πτωτικά για την Ελλάδα.»

Όσο για το αν παρατηρείται πτωτική τάση και στις τιμές, ως ένα καλό κίνητρο για να τονωθεί η κίνηση στο νησί, η απάντηση της κυρίας Νομικού είναι πως η αγορά είναι ελεύθερη, θα ήταν όμως συνετό -τονίζει- να κρατηθούν στα περυσινά επίπεδα…
«Οι τιμές διαμορφώνονται σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, συνετό είναι να κρατηθούν οι τιμές στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα ανάλογα με την κατηγορία και το είδος των καταλυμάτων όμως η αγορά είναι ελεύθερη και κινείται με τους δικούς της ρυθμούς. Στη Σαντορίνη υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ξενοδοχείων και καταλυμάτων και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάτι οικονομικό ή πολυτελές.»
Η επόμενη σελίδα στην οποία όλοι ποντάρουν πως θα γυρίσει για το νησί με θετικό πρόσημο, είναι το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι, δηλώνουν αισιόδοξοι πως το ισχυρό brand του νησιού θα λειτουργήσει ευεργετικά και θα προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν το νησί για το φυσικό του κάλλος. Προς το παρόν, οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα, Δημήτρη Οικονόμου…
«Όσον αφορά το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, δυστυχώς ακόμη οι προκρατήσεις είναι χαμηλά. Άρα ενδέχεται η Σαντορίνη να μπορέσει να φτάσει τα περσινά της νούμερα, πολύ δύσκολα όμως θα τα ξεπεράσει, με βάση τα τωρινά δεδομένα. Στο καλύτερο σενάριο θα πιάσει τα περσινά της νούμερα, στο πιο ρεαλιστικό σενάριο θα είναι ελαφρώς καθοδική.»