Σαντορίνη: Τέλος η δόμηση στην Καλντέρα - Τι αλλάζει για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Στη δημοσιότητα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο βάσει του οποίου καθορίζονται ζώνες δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Μετά την Μύκονο σειρά έχει η Σαντορίνη για την παρουσίαση του Ειδικού Σχεδίου Δόμησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στόχος παραμένει ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, που συνδέεται άμεσα με την προστασία των σημαντικών αναπτυξιακών πόρων του Δήμου, όπως η γεωργική γη, το φυσικό περιβάλλον, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραδοσιακοί οικισμοί.
Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα -όπου σήμερα το νησί υστερεί- και η διαφοροποίηση του ανεπτυγμένου τουριστικού τομέα με την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ομαλότερη κατανομή των τουριστικών ροών στο χώρο και στο χρόνο. Για να ικανοποιηθεί αυτός ο διπλός στόχος προστασίας και ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας, προτείνονται συγκεκριμένες ζώνες υποδοχής δραστηριοτήτων, με κατάλληλους πολεοδομικούς όρους και περιορισμούς, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική μείωσης ή απαγόρευσης νέων δραστηριοτήτων εκτός των συγκεκριμένων περιοχών.
Σύμφωνα τα το σχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταδιακά θα προκύψει ένα περισσότερο ισορροπημένο πρότυπο χωρικής οργάνωσης και μια ευρύτερη οικονομική βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η μελλοντική ανάπτυξη της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού υψηλού επιπέδου, αλλά και χώρου υποδειγματικής εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών προστασίας.
Αναπτυξιακές παρεμβάσεις – Υψηλή Προστασία
Σύμφωνα με τις προτάσεις του προκρινόμενου ΕΠΣ Θήρας:
- Το τοπίο διαρθρώνεται σε τοπικές ενότητες, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία, ως υποδοχείς ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γεωργικής δραστηριότητας.
- Καθορίζονται τρεις επιμέρους περιοχές τοπίου καλλιέργειας αμπελιών, με προοπτική να εξελιχθούν σε ΠΟΠ, και συμπληρώνονται με μια επιπλέον ζώνη γεωργικής δραστηριότητας και συμβατών χρήσεων στην ανατολική ακτή της Θήρας.
- Καθορίζονται ζώνες δραστηριοτήτων τουρισμού-αναψυχής σε συγκεκριμένες παραθαλάσσιες περιοχές που ήδη λειτουργούν ως τουριστικές (Περίσσα, Μονόλιθος) ή προσφέρονται για μια πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (βόρεια της Οίας).
- Το Αεροδρόμιο ως πύλη εισόδου, συμπληρώνει ο προγραμματιζόμενος Νέος Επιβατικός / Εμπορικός Λιμένας στον γειτονικό Μονόλιθο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων, logistics και εμπορικών λειτουργιών σε άμεση εξυπηρέτηση από τις μείζονες αυτές συγκοινωνιακές υποδομές του νησιού.
Οικισμοί: Οριοθετήσεις – Προστασία – Επεκτάσεις
Για την ανάδειξη και προστασία των οικισμών, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προτείνεται από το ΕΠΣ η οριοθέτηση των παραδοσιακών οικισμών προ του ’23 Θόλος, Φοινικιά και Ημεροβίγλι, που δεν έχουν μέχρι σήμερα οριοθετηθεί και η επανέγκριση του ορίου των 18 οριοθετημένων οικισμών. Ειδικότερα, στη Ζώνη Προτεραιότητας Τουρισμού Περίσσας – Εξωμύτη η αρτιότητα του οικοπέδου:
- για τουριστικές εγκαταστάσεις ορίζεται στα 40 στρεμμάτων (είναι 15 στρ.) με συντελεστή δόμησης 0,15 και μέχρι 150 κλίνες,
- για την κατοικία 8 στρεμμάτων
- για λοιπές χρήσεις 6 στρέμματα.
Στη Ζώνη Προτεραιότητας Τουρισμού Μονόλιθου η αρτιότηταγια τις τουριστικές εγκαταστάσεις θα καθοριστεί επίσης στα 40 στρέμματα με συντελεστή δόμησης 0,10 και έως 150 κλίνες. Στην κατοικία η αρτιότητα πάει στα 8 στρέμματα και για τις λοιπές χρήσεις στα 6 στρέμματα.
Τέλος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εκτίμηση της χωρητικότητας για το έτος 2040 σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες πολιτικές του ΕΠΣ, προτάθηκαν επεκτάσεις στους οικισμούς Οία, Φηρά και στους νέους οριοθετημένους οικισμούς Θόλο και Ημεροβίγλι.
Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται σύγκριση των προτεινόμενων ζωνών από το ΕΠΣ με την υφιστάμενη ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα εμβαδομετρικά στοιχεία:
Σημειώνεται ότι από αύριο, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το ΕΠΣ της Θήρας στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.