Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια «πέθανε» η δραχμή ως επίσημο εθνικό νόμισμα
Σαν σήμερα την 1η Μαρτίου του 2002 η δραχμή περνάει στην ιστορία και οι Έλληνες έχουν πλέον σαν μοναδικό νόμισμα το ευρώ μετά από τη μεταβατική περίοδο όπου κυκλοφορούσε μαζί με τη δραχμή .
Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ελλάδα αποχωρίστηκαν το εθνικό τους νόμισμα και μαζί με τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία – οι οποίες είχαν σταματήσει την παράλληλη κυκλοφορία του εθνικού τους νομίσματος με το ευρώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα – ολοκλήρωσαν την μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Γηραιά Ήπειρο.
Η ανακοίνωση της ΤτΕ το 2002
«Μετά τη λήξη της δίμηνης περιόδου παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής και του ευρώ, από σήμερα, 1 Μαρτίου 2002, το ευρώ αποτελεί το μόνο νόμιμο χρήμα στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η δραχμή ήταν το εθνικό μας νόμισμα κατά τα τελευταία 169 χρόνια, αλλά ήταν επίσης νόμισμα της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων στην αρχαιότητα. Στα νεότερα χρόνια πρωτοεκδόθηκε το 1833 αντικαθιστώντας τον φοίνικα, το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και έκτοτε η πορεία της συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδος και την εξέλιξη της οικονομίας της, τόσο σε περιόδους ευημερίας και προόδου, όσο και σε περιόδους δημοσιονομικής και νομισματικής αναταραχής.
Η δραχμή συμμετείχε στο παρελθόν σε διάφορα νομισματικά συστήματα, όπως η Λατινική Νομισματική Ένωση, ο κανόνας του χρυσού, το σύστημα σταθερών ισοτιμιών Bretton Woods και ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.
H εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ και η απόσυρση των δραχμών εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το νέο νόμισμα έγινε γρήγορα αποδεκτό από το κοινό, όπως προκύπτει από τον υψηλό όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν σε ευρώ από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του. Ηδη, στο τέλος Ιανουαρίου, το μερίδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ στη συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 74%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη ζώνη του ευρώ ήταν 68%. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκ. δραχμές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των δραχμών που ήταν σε κυκλοφορία στο τέλος του 2001.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (στο κεντρικό κατάστημα και τα 27 υποκαταστήματά της) θα ανταλλάσσει, χωρίς επιβάρυνση, τραπεζογραμμάτια δραχμών με ευρώ, για 10 ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2012, και κέρματα για 2 ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2004. Κέρματα δραχμών θα ανταλλάσσονται για το ίδιο διάστημα και στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).
Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2002, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανταλλάσσει με ευρώ, χωρίς προμήθεια, τα τραπεζογραμμάτια των εθνικών νομισμάτων των υπολοίπων χωρών της ζώνης του ευρώ».